Japonski cesar Akihito praznuje in se pripravlja na odhod

VČ, STA
24.02.2019 10:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z današnje slovesnosti: japonski cesarski par, levo premier Shinzo Abe.  
EPA

Japonska danes praznuje. Trideset let je na prestolu natančno na današnji dan japonski cesar Akihito, prvi v dvestoletni zgodovini, ki bo konec letošnjega aprila abdiciral. Petinosemdesetletnega Akihita bo spomladi zamenjal njegov sin, 59-letni princ Naruhito. Da se bo umaknil, preden bi bil prešibkega zdravja za opravljanje dolžnosti, je ostareli cesar napovedal pred tremi leti. 
Cesar se je udeležil slovesnosti v japonskem Nacionalnem gledališču in izrazil hvaležnost za "ljudi, ki me navdajajo s ponosom in zaradi katerih sem srečen, da sem simbol države, ter civilizacijo, ki jo je ta država gradila skozi dolgo obdobje". Spomnil je, da je v 30 letih njegovega vladanja Japonska izkusila več velikih naravnih katastrof in najhujšo jedrsko nesrečo v svoji zgodovini. Tisti, ki so doživeli te katastrofe, so "pretrpeli veliko hudega in tisti iz drugih delov Japonske, ki so jim stali ob strani in ponudili pomoč v različnih oblikah, so postali neizbrisen spomin", je dejal.
Leta 1995 je zahodno mesto Kobe stresel potres z magnitudo 7,3, ki je terjal več kot 6400 smrtnih žrtev. Leta 2011 pa je severovzhod države stresel še močnejši potres z magnitudo 9, ki je sprožil tudi cunami. Umrlo je okoli 18.500 ljudi, močno pa je bila poškodovana tudi jedrska elektrarna v Fukušimi. Posledice te katastrofe država čuti še danes.
Cesar se je za nujno potrebno pomoč v takih težkih situacijah zahvalil tudi mednarodni skupnosti in globalnim organizacijam.
Akihito je na prestol sedel 7. januarja 1989 po smrti svojega očeta, cesarja Hirohita, v imenu katerega se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta