Klimatske spremembe: Zadnja štiri leta najbolj vroča

A.S.
30.11.2018 12:15

Letošnje leto je na poti, da postane četrto najtoplejše zabeleženo leto, poroča Svetovna meteorološka organizacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Poročajo namreč, da je bila globalna povprečna temperatura v prvih 10 mesecih letošnjega leta skoraj 1 °C višja od temperature med letoma 1850 in 1900. Tudi v poročilu State of the Climate, v katerem poročajo o klimatskem stanju, ugotavljajo, da smo 20 najtoplejših let zabeležili v zadnjih 22 letih – leta med 2015 in 2018 pa so med prvimi štirimi. Če se bo takšen trend nadaljeval, lahko do leta 2100 pričakujemo od 3 do 5 °C višjo povprečno temperaturo.
Višjo temperaturo za 0,98 °C v letu 2018 so zabeležili v petih neodvisnih naborih podatkov. Svetovna meteorološka organizacija pravi, da je eden izmed faktorjev, ki je nekoliko ohladil letošnje leto v primerjavi s prejšnjimi, La Nina – močan tok, ki prinaša ohlajanje planeta. Kljub temu strokovnjaki opozarjajo, da se je trend otoplitve tudi v tem letu nadaljeval, pri tem pa kažejo tudi na višanje morske gladine in taljenje ledenikov.
"Koncentracija toplogrednih plinov je znova na rekordni ravni, in če se bo trend nadaljeval, bomo lahko videli zvišanje temperature za okoli 3 do 5 °C do konca stoletja," je povedal Petteri Taalas iz organizacije. "Zavedati se moramo, da smo prva generacija, ki dodobra razume klimatske spremembe, in zadnja generacija, ki lahko nekaj v tej smeri tudi stori," je še dodal.
"To niso le številke," opozarja Elena Manaenkova, prav tako iz Svetovne meteorološke organizacije: "Vsak delež stopinje vpliva na zdravje ljudi, dostop do hrane in vode, izumiranje živalskih vrst in rastlin ter na preživetje koralnih grebenov in morskega življenja." Prav tako se to pozna pri ekonomiji, infrastrukturi in varnosti.
Poročilo tudi izpostavlja nekaj glavnih dogodkov tega leta. V Indiji so poplave vplivale na več kot pet milijonov ljudi, na Japonskem pa jih je zaradi njih več sto tudi umrlo. V več delih Evrope smo bili priča tudi požarom, tako v Grčiji kot tudi v Skandinaviji in Veliki Britaniji, poroča BBC.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta