Koliko bencina dobimo za plačo: Največ v Luksemburgu, Slovenija tik za Kazahstanom

Miha Raičević
05.02.2019 13:53

Največ goriva za povprečno plačo lahko v Evropi kupijo državljani Luksemburga, precej manj pa si ga lahko privoščijo na evropskem vzhodu. Morda je zanimivo, da si ga Rusi lahko privoščijo več kot pa nekatere države Evropske unije, poroča ruska tiskovna agencija Ria Novosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Cena goriva v Rusiji je med najnižjimi v Evropi, a na lestvici količine goriva, ki jo Rusi dobijo za povprečno plačo, so šele na 20. mestu. Slovenija je le nekaj mest pred Rusijo. Na 17. mestu. Rus za povprečno plačo dobi dobrih 825 litrov goriva, Slovenec pa 878,6 glede na podatke, ki jih je objavila omenjena agencija. Po naših podatkih bi si slovenski državljan z januarsko povprečno plačo, ki je glede na podatke statističnega urada znašala 1077,73 evra, lahko natočil malo manj kot 893 litrov neosvinčenega 95-oktanskega bencina. 
Kot rečeno, največ bencina za svojo plačo lahko dobijo državljani Luksemburga, kar 3113 litrov, najmanj pa Ukrajinci, kjer bi za povprečno plačo natočili vsega 246,9 litra bencina. 

Kje najcenejši in kje najdražji

Najnižja cena bencina je sicer v Kazahstanu, kjer je treba za liter odšteti 0,41 evra, in v Rusiji, kjer liter bencina stane 0,60 evra. Manj kot evro za liter bencina odštejejo tudi v Belorusiji (0,63 evra za liter), Ukrajini (0,96 evra za liter) in v Bolgariji (0,99 evra za liter). Slednja je edina članica Evropske unije s ceno bencina pod enim evrom. Najdražje pa je gorivo na Nizozemskem (1,57 evra za liter), sledijo pa še Norveška (1,55 evra za liter), Danska (1,53 evra za liter), Grčija (1,50 evra za liter). 
Je pa na Nizozemskem največja razlika med ceno dizla in 95-oktanskega bencina. Za dizel je treba odšteto kar 25 centov manj kot za liter bencina (1,33 evra za liter). V državah, kjer je dizel dražji od bencina, pa je razlika največja v Kazahstanu (0,62 evra za liter), kjer je dizel dražji za kar 21 centov, a še vedno cenejši kot v vseh ostalih 32 državah, zajetih v primerjavo. 

Dizel dražji od bencina

Sicer je dizel dražji od bencina tudi v Sloveniji pa še v Avstriji, Veliki Britaniji, na Švedskem, v Belgiji, na Cipru, v Estoniji, v Rusiji, na Češkem, Hrvaškem, Poljskem, Madžarskem, v Bolgariji in Romuniji. Cena dizla pa je najvišja na Norveškem, kjer morajo za liter odšteti 1,53 evra. 
Glede na države, kjer je cena 95-oktanskega bencina v začetku letošnjega leta padla glede na začetek lanskega leta, je Slovenija tretja po višini padca cene. Pri nas je cena padla za 8,7 odstotka, od skupno 26 držav, kjer je cena padla, pa so največjo relativno pocenitev zabeležili na Cipru (12,3 odstotka) in na Madžarskem (9,4 odstotka). 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta