Koncerni in bogataši letno speljejo 170 milijard evrov

Darja Kocbek Darja Kocbek
24.01.2020 18:01

Raziskovalci poljskega inštituta so na Svetovnem gospodarskem forumu predstavili, da koncerni v EU plačujejo vse manj davka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Države EU na leto izgubijo 170 milijard evrov, ker se koncerni in bogataši prek davčnih oaz izogibajo plačevanju davkov, so izračunali v poljskem gospodarskem inštitutu. Svoje ugotovitve so predstavili na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu. Udeležencem foruma so povedali, da bi v EU koncernom in bogatašem lahko zelo otežili izogibanje plačilu davkov z boljšim sodelovanjem med državami članicami. Namesto da bi koncerne in bogataše bolj obdavčili, ti v EU plačujejo vse manj davkov, je pokazala analiza inštituta.
To luknjo v državnih proračunih morajo pokriti običajni državljani kot davkoplačevalci, zato je vedno nižja obdavčitev bogatih tudi eden od razlogov za vse večjo neenakost v družbi oziroma povečevanje prepada med bogatimi in revnimi. Od leta 2000 do 2017 se je povprečna stopnja davka od dohodka pravnih oseb v EU po izračunih poljskih raziskovalcev znižala s 24 na 16 odstotkov. Koncerni se brez težav izogibajo plačilu davkov s prikazovanjem dobičkov v tistih članicah EU, ki imajo najnižjo davčno stopnjo, oziroma jih prikazujejo v davčnih oazah.

Ne le zunaj, ampak tudi v EU

Davčne oaze, ki bogatašem in koncernom omogočajo izogibanje plačilu davkov, niso samo zunaj EU, kakor je mogoče sklepati po črnem seznamu, ki ga objavlja Evropska komisija. Poljski raziskovalci navajajo, da so davčne oaze dejansko tudi članice EU Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Irska, Malta in Ciper. Koncerni te države uporabljajo tudi za prenos denarja v klasične davčne oaze, kot so Kajmanski otoki.

"Domoljubni" bogataši želijo biti bolj obdavčeni

Iz ZDA pa je v Davos prispelo pismo z naslovom Milijonarji proti vilam. Podpisalo ga je 121 članov skupine Domoljubni milijonarji (Patriotic Millionaires), ki je bila ustanovljena leta 2010, torej v času, ko je bila zadnja finančna kriza na vrhuncu. To so bogataši, ki trdijo, da se zavzemajo za višjo obdavčitev bogatih. V pismu zahtevajo davčno reformo na mednarodni ravni, ker je izogibanje plačilu davkov "postalo epidemija" in prispeva k neenakosti in destabilizaciji.
Napisali so tudi, da sta na svetu dve vrsti bogatašev. To so bogataši, ki imajo rajši davke, in bogataši, ki imajo rajši vile. "Podpisniki imamo rajši davke," trdijo. Opirajo se na poročilo Mednarodnega sklada (IMF) za leto 2018, da je dvanajst tisoč milijard dolarjev tujih investicij "povsem umetnih" in so shranjene v poštnih predalih po svetu. Spomnijo tudi na poročilo nevladne organizacije Oxfam, da ima 2000 milijarderjev več premoženja kot 60 odstotkov prebivalcev planeta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta