Luksemburg: Kmalu prvo mesto na svetu z brezplačnim javnim prevozom

A.L.
07.12.2018 08:57

V glavnem mestu živi 110.000 ljudi, na delo pa jih tja prihaja 400.000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pixabay

Luksemburg bo postal prva država na svetu, ki bo imela ves javni promet zastonj, poroča The Guardian. Vozovnice na vlakih, tramvajih in avtobusih bodo predvidoma do naslednjega poletja ukinjene. Tako namreč načrtuje ponovno izvoljena koalicijska vlada pod vodstvom Xavierja Bettela, ki je včeraj prejel že drugi mandat za predsednika vlade.
Bettel se je, skupaj s še nekaj strankami, v času volilne kampanje zavezal, da bo prednost dajal okolju. Poleg brezplačnega javnega prometa nova vlada razmišlja tudi o legalizaciji konoplje in uvedbi dveh novih državnih praznikov.
Po poročanju Guardiana glavno mesto Luksemburga velja za mesto z najhujšimi cestnimi zastoji na svetu. V mestu namreč živi 110 tisoč prebivalcev, na delo pa tja vsak dan hodi 400 tisoč ljudi. Raziskava iz leta 2016 je pokazala, da je povprečen voznik letno porabil 33 ur v cestnih zastojih.
Težava je tudi s prebivalci sosednjih držav. 200 tisoč ljudi, ki živi v sosednji Franciji, Belgiji ali Nemčiji namreč dnevno prečka luksemburško mejo. Vodilni v državi se problema zavedajo, zadnja leta ga skušajo tudi aktivno reševati. Letos poleti so uvedli brezplačen prevoz za vse, ki so stari manj kot 20 let. Srednješolci lahko uporabljajo brezplačne avtobuse na relaciji med njihovo šolo in domom. Z letom 2020 pa imajo namen ukiniti vse vozovnice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta