Mayeva iz Belfasta v Bruselj

Reuters
05.02.2019 20:31

Evropska unija bi alternativne rešitve za mejo med Irsko in Severno Irsko iskala kvečjemu po odhodu Velike Britanije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Britanska premierka Theresa May se jutri v Bruslju sestane s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, nato pa še s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, da jima predstavi nujnost sprejetja pravno zavezujočih sprememb irskega varovala. Drugače jih čaka morebiten brexit brez dogovora.
Združeno kraljestvo naj bi Evropsko unijo (EU) zapustilo že čez 52 dni, vendar med Londonom in Brusljem še vedno potekajo burne razprave o tem, ali lahko novembrski sporazum še spremenijo, zaradi česar se zdi vedno bolj verjetno, da se bo uresničil eden od treh scenarijev: zamik brexita, sklenitev dogovora v zadnjem hipu ali odhod brez dogovora. Britanski parlament je prejšnji mesec zavrnil sporazum, zato mora Mayeva najti nadomestilo za njegov najbolj sporni element - varovalo za bodočo ureditev meje med Republiko Irsko, članico EU, ter britansko Severno Irsko. "S političnega vidika je še zmeraj čas," je včeraj dejala nemška kanclerka Angela Merkel, ki se je mudila na konferenci v Tokiu. "Izkoristiti ga moramo vsi udeleženi, a za to bi bilo dobro vedeti, kakšne odnose z EU si želijo Britanci."
Na dvodnevnem obisku v Belfastu, ki ga je Mayeva končala včeraj, je britanska premierka skušala pomiriti prebivalce Severne Irske. Zatrdila jim je, da lahko uresniči obljubo o urejenem brexitu, ki bo zagotovil mir v regiji, kjer se je tridesetletno obdobje sektaškega nasilja končalo šele s podpisom velikonočnega sporazuma leta 1998. Severnoirska Demokratska unionistična stranka (DUP), ki sestavlja vlado, odkar so konservativci po predčasnih volitvah leta 2017 izgubili parlamentarno večino, si želi sporazuma. A le pod pogojem, če se varovalo spremeni. "Varovalo v tej obliki je toksično za vse, ki živimo v Severni Irski," je Mayevo opozorila predsednica DUP Arlene Foster.
Britanci, Irci in EU se namreč želijo izogniti fizičnim kontrolam na meji med Irsko in Severno Irsko. Toda EU želi preprečiti, da bi po odhodu Velike Britanije z enotnega trga in iz carinske unije na 500-kilometrski meji nastal "zadnji vhod" brez carinskega nadzora. Da bi se izognili trdi meji, so se britanski in bruseljski pogajalci dogovorili za vzpostavitev tako imenovanega varovala - obljube, da bodo za Veliko Britanijo še naprej zavezujoča pravila evropskega enotnega trga in carinski predpisi, razen če obe strani skupaj najdeta boljšo rešitev. Varovalo je najbolj sporen del doslej neuspelega dogovora. V DUP trdijo, da bi takšna ureditev lahko ogrozila mesto Severne Irske v Združenem kraljestvu, medtem ko podporniki brexita iz konservativne stranke skrbi, da bi lahko država s tem na dolg rok postala odvisna od pravil EU. Mayeva se je na očitke odzvala z zagotovilom, da bo določbe dogovora v Bruslju pred odhodom 29. marca še utegnila spremeniti.
Čeprav EU zavrača vnovična pogajanja o izstopnem sporazumu in varovalu, je glavni evropski pogajalec za brexit Michel Barnier v ponedeljek izjavil, da bo alternativne rešitve mogoče iskati šele po britanskem odhodu. V EU si redkokdo želi brexit brez dogovora. Medtem ko v Bruslju čakajo na načrte Londona, diplomati in uradniki po vsej EU vedno bolj verjamejo v zamik brexita. "Morda se bo proces zavlekel za nekaj tednov, morda do poznega maja ali zgodnjega julija. Vendar pa tudi tako še ne bo zagotovila, da bomo s pogovori kam prišli. Bi pa s tem vsaj pridobili nekaj časa," je povedal diplomat EU, ki sodeluje pri dogovorih o brexitu. (Reuters)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta