Merklova: Nemčija mora prevzeti večjo odgovornost

STA, VČ
31.12.2018 10:53

Novoletna poslanica političarke, ki je v 2018 napovedala slovo od politike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angela Merkel 
EPA

Nemška kanclerka Angela Merkel je v novoletni poslanici državljanom sporočila, da mora Nemčija trdno zagovarjati svoja prepričanja in se boriti zanje. Prav tako mora prevzeti večjo odgovornost v času, ko je multilateralna ureditev sveta pod vse večjim pritiskom.*
Merklova je v poslanici poudarila, da je gotovost glede mednarodnega sodelovanja, kot smo je bili vajeni do zdaj, na preizkusu. Globalnih izzivov, kot so podnebne spremembe, migracije in boj proti terorizmu, države ne morejo rešiti same, je opozorila.
"V našem interesu želimo rešiti vsa ta vprašanja, in to lahko najbolje storimo tako, da upoštevamo tudi interese drugih," je dejala v govoru, ki ga bodo nemški javni mediji objavili danes.
"To je lekcija iz dveh svetovnih vojn v prejšnjem stoletju," je nadaljevala Merklova in opozorila, da so gotovosti glede mednarodnega sodelovanja pod pritiskom. "V našem interesu moramo prevzeti več odgovornosti," je dodala.
Ob prevzemu nestalnega sedeža v Varnostnem svetu ZN, ki ga bo Nemčija zasedala prihodnji dve leti, je Merklova napovedala, da si bo največje evropsko gospodarstvo prizadevalo za globalne rešitve. Prav tako je obljubila povečanje porabe za humanitarno in razvojno pomoč kot tudi za obrambo, povzemajo tuje tiskovne agencije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta