Negotova odločitev Sveta EU o vstopu Hrvaške v schengen

STA, A.L.
24.09.2019 11:02

Evropska komisija na čelu z Jean-Claudom Junckerjem bo 16. oktobra prižgala zeleno luč za vstop Hrvaške v območje schengna, danes poročajo hrvaški mediji. A kot opozarjajo, potrdilo Evropske komisije, da Hrvaška izpolnjuje tehnične pogoje za članstvo v schengnu, ne pomeni tudi konca poti, kot pričata tudi primera Bolgarije in Romunije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kot je bilo napovedano pred nekaj meseci, naj bi Evropska komisija na čelu z Jean-Claudom Junckerjem proti koncu svojega mandata sprejela poročilo, s katerim bodo potrdili, da Hrvaška izpolnjuje vse tehnične pogoje za vstop v območje schengna.
"Vsekakor gre za priznanje komisije Hrvaški za uspeh pri izpolnjevanju pogojev za napredek pri uresničenju ene izmed dveh prednostnih nalog po vstopu države v Evropsko unijo," danes ocenjuje Jutarnji list. Omenja, da je poleg schengna druga hrvaška prednostna naloga vstop v območje evra.
Časnik opozarja, da je treba biti ne glede na darilo iz Bruslja previden glede napovedi sprejetja končne politične odločitve Sveta EU o vstopu Hrvaške v schengen. Omenja Bolgarijo in Romunijo, ki sta prav tako izpolnili vse tehnične pogoje za vstop v schengen že pred devetimi letni, a nista znotraj meja območja.
"Hrvaško tudi po potrditvi komisije čaka še naporen postopek, ki bo bolj političen kot tehničen," dodaja časnik. Meni, da je Hrvaška v nekoliko boljšem položaju kot Bolgarija in Romunija, ker nima dodatnega nadzora s strani EU. Kljub temu bodo v Bruslju težko sprejeli Hrvaško v schengen, Bolgarijo in Romunijo pa pustili v čakalnici, navaja mnenje neimenovanih diplomatov v Bruslju.
Tudi Večernji list, ki je v ponedeljek prvi objavil, da bo Evropska komisija sprejela poročilo o hrvaških prizadevanjih za vstop v schengen, meni, da ni nobenih naznanil, kdaj bi Hrvaška tudi uradno postala članica schengna. Potem ko bo komisija ocenila, da je Hrvaška izpolnila vse tehnične pogoje, pa je mogoče pričakovati razpravo o njenem vstopu v schengen. Končna odločitev je odvisna od Sveta EU, v katerem je potrebno soglasje vseh držav članic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta