Pahor v New Yorku pozval k ukrepanju za zaščto podnebja

STA, DR
28.03.2019 18:06

Predsednik republike Borut Pahor je danes na sedežu Združenih narodov v New Yorku nagovoril udeležence srečanja na visoki ravni o zaščiti podnebja za sedanje in prihodnje generacije. Pozval jih je k takojšnjemu ukrepanju na področju podnebnih sprememb, so sporočili iz njegovega urada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik Borut Pahor
EPA

"Mi voditelji in drugi udeleženci podnebnega vrha moramo prevzeti odgovornost in delovati skupaj, da bomo poslali močno sporočilo za takojšnje podnebno ukrepanje s ciljem ničelne stopnje izpustov toplogrednih plinov do leta 2050," je poudaril na sedežu Združenih narodov.
Kot so še sporočili iz predsednikovega urada, je treba po njegovih besedah podnebne cilje pravično porazdeliti med sedanje in prihodnje generacije. To pomeni, da morajo vse države bistveno zvišati svoje cilje do leta 2030 in do leta 2040.
Najnovejše analize kažejo, da lahko, če ukrepamo zdaj, v dvanajstih letih zmanjšamo emisije ogljika in omejimo globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija v skladu s ciljem pariškega podnebnega sporazuma, je poudaril.
Dodal je, da se danes spopadamo s svetovno okoljsko in antropogeno krizo podnebnih sprememb, da imamo globalno gospodarstvo in svetovno znanost - vendar smo še vedno omejeni z nacionalnimi politikami. Za pripravo učinkovitih ukrepov za spopadanje z globalnimi problemi in izzivi je treba po predsednikovem mnenju globalizirati tudi podnebno politiko.
Ob tem je spomnil na proteste mladih za podnebno pravičnost, ki so sredi marca potekali po vsem svetu, tudi v Ljubljani. Ta protest kaže, da mladi dobro razumejo pariški podnebni sporazum in druge mednarodne dogovore, je poudaril. "Od odraslih, voditeljev, vlad, podjetij in drugih zahtevajo, da upoštevajo znanost in strokovnjake, ki govorijo, da se okno za rešitev globalne podnebne krize hitro zapira. Treba je torej ukrepati takoj," je poudaril.
Zasedanje o zaščiti podnebja je sicer nadaljnji korak v okviru priprav na podnebni vrh, ki bo septembra 2019. Visoki predstavniki držav članic ZN razpravljajo o medgeneracijskem pristopu do podnebnih sprememb in razvojnih ciljev. Cilj je izpostaviti povezave med podnebjem in razvojem, promovirati medgeneracijski pristop, izpostaviti praktične ukrepe proti podnebnim spremembam in za razvoj ter postaviti most med številnimi podnebnimi platformami ZN.
V okviru obiska v New Yorku bo Pahor v prostorih ZN skupaj z generalnim sekretarjem svetovne organizacije Antoniom Guterresom odprl razstavo z naslovom Dvajset let slovenskega delovanja na področju humanitarnega razminiranja, ki je namenjena obeležitvi 20. obletnice ustanovitve ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti.
Otvoritve se bo udeležil tudi obrambni minister Karl Erjavec, ki se bo v petek na sedežu ZN v New Yorku udeležil zasedanja obrambnih ministrov o mirovnih operacijah ZN.
​{twitter}https://twitter.com/BorutPahor/status/1111285320493031424{/twitter}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta