Pandemija novega koronavirusa zamaknila pravnomočno sodbo Mladiću

STA, Gr.G.
09.06.2020 17:24

V rednem polletnem poročilu je Carmel Agius pojasnil, da je do zamud v procesih prišlo zaradi pandemije novega koronavirusa. Po obravnavi pričakuje izrek pravnomočne sodbe po devetih mesecih. Nov datum za obravnavo tožb sicer še ni določen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ratko Mladić
Reuters

Predsednik Mehanizma za mednarodna kazenska sodišča (MICT) Carmel Agius je Varnostnemu svetu ZN sporočil, da se bosta preostali sojenji obtoženim za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije končali v prvi polovici prihodnjega leta. Gre za sojenji Ratku Mladiću ter Jovici Stanišiću in Franku Simatoviću. Pred tem je v VS ZN napovedal izrek pravnomočne sodbe Mladiću in prvostopenjske sodbe Stanišiću in Simatoviću do konca letošnjega leta. Pojasnil je tudi, da bo pritožbeni postopek na obsodbo na dosmrtni zapor bivšega načelnika generalštaba vojske Republike srbske Mladića zaradi vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH potekal takoj, ko bo mogoče in varno. Marca so namreč pritožbeni postopek preložili zaradi obtoženčeve operacije, v juniju - moral bi potekati 16. in 17. junija - pa zaradi omejitev gibanja zaradi pandemije novega koronavirusa.

Zaslišanje konec leta

Sodnik Agius je VS ZN v ponedeljek preko videokonference tudi seznanil, da bi se ponovljeno sojenje nekdanjemu vodji srbske varnostne službe Jovici Stanišiću in njegovem pomočniku Franku Simatoviću lahko nadaljevalo 7. julija. Zaradi pandemije so namreč sojenje prekinili na polovici dokaznega postopka obrambe Simatovića. Vse priče naj bi zaslišali do konca leta, izrek prvostopenjske sodbe pa pričakujejo do aprila 2021, je dodal.
V okviru letošnjih spominskih slovesnosti ob 25. obletnici genocida v Ruandi in genocida v Srebrenici, je pozval k enotnemu pristopu do tistih, ki zagovarjajo nekaznovanost, saj destruktivne sile postajajo vse bolj nevarne, krepi pa se tudi širjenje sovraštva.
"Moramo se boriti proti njihovi inačici dogodkov ter ponuditi solidarnost in podporo tistim, ki so trpeli in še trpijo," je dodal. Vse države članice MICT je še pozval k udeležbi na spominski slovesnosti 11. julija za žrtve genocida v Srebrenici, ki bo zaradi pandemije covida-19 sicer potekala po videopovezavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta