Po nedeljskih volitvah: Kako je vladajoča HDZ ostala brez Korčule

M.R.
01.06.2021 10:38
Čeprav je premier Andrej Pl​enković razglasil zmago na nedavnih lokalnih volitvah, pa so za njegovo stranko HDZ nekateri porazi lahko boleči. Eden takih primerov je tudi med Slovenci priljubljen dalmatinski otok Korčula, kjer vladajoča stranka nima več niti enega župana.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Veli Luki, kjer je pokopan hrvaški pevec Oliver Dragojević, je spet zmagala županja Katarina Gugić.
Večer

Zadnje lokalne volitve na Hrvaškem so prinesle veliki spremembi v Zagrebu in Splitu. V Zagrebu je slavil nekdanji protestnik in aktivist Tomislav Tomašević, v Splitu pa je bila po dolgem času poražena trenutno vladajoča stranka HDZ. Zmagal je Ivica Puljak, ki ga je predlagala stranka Centar. 

To pa ni edini poraz za HDZ na teh lokalnih volitvah, pa čeprav je premier Andrej Plenković razglasil "kolosalno zmago" svoje stranke, ki je osvojila 15 županij, več kot kadarkoli prej. 

HDZ je denimo doživela velik poraz na Korčuli, ki ima skupaj pet občin. V občini Blato je z 80 glasovi prednosti zmagal Ante Šeparović, ki je premagal kandidatko stranke HDZ Francisko Jurišić Bačić

V občini Lumbarda, kjer je bila udeležba rekordno visoka, je že v prvem krogu zmagala 30-letna Marija Klisura Baglija, ki je z desetimi glasovi prednosti premagala HDZ-jevega župana Igorja Kršinića. Na volišče je v tej občini prišlo skoraj 70 odstotkov volilnih upravičencev. Nova županja je sicer na volitvah nastopila kot neodvisna kandidatka, podprla pa jo je tudi stranka SDP. 

Kandidatka te stranke je v prvem krogu spet zmagala v občini Vela Luka. Katarina Gugić, ki je postala županja na volitvah leta 2017, ostaja na položaju še naslednja štiri leta. 

Tudi v občini Smokvica ostaja stari župan Kuzma Tomašić, prav tako član stranke SDP. Poraz pa je HDZ doživela še v občini Korčula, kjer je prav tako članica SDP Nika Silić Maroević premagala dosedanjega župana Andrijo Fabrisa, sicer člana HDZ. Ob sloganu "Korčula - mesto enakih" je poudarila, da si želi bolj transparentnega upravljanja in uresničevanja projektov, ki so potrebni za prebivalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta