Podobe absolutne groze. Še koga pretresejo?

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
18.08.2016 13:19
Spletni komentar. Fotografije in posnetki dečka, rešenega iz ruševin v Alepu, so marsikoga (vsaj za hip) prisilili, da razmisli. Da Sirija ni nekje daleč, del "nove normalnosti" nemirnega sveta, ampak največja človeška tragedija sedanjosti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojna v Siriji je postala srhljivo samoumevna. Podobe brutalne državljanske vojne, v kateri pa se tolčejo tudi interesi največjih velesil, so postale del vsakdana. Njegov tako sestavni del, da slike nasilja, krvi, krst, lakote, trpljenja, stisk, orožja, porušenih mest in uničenih duš velikokrat niti ne pretresejo več. Marsikdaj so le še obrobne vesti. Kdaj celo to ne več. Števec smrti se vrti že pet let z nezmanjšano hitrostjo, bilanca žrtev, ki jih je zahtevala sirska vojna, tam je nedavno nazaj padel tudi slovenski borec na kurdski stran, je vsak dan bolj grozljiva. Sploh še vidimo? Slišimo? Je to pač del nove normalnosti vse bolj nemirnega sveta? Refleksija, kdo je kdo v Siriji in zakaj so vse slutnje miru bolj ali manj prazne, je instantna, ekspresna. Sirija je bila "blizu" le, ko smo imeli na dvoriščih begunce, ki so od tam bežali. Zdaj je spet daleč. Je?
Le občasno je kakšna podoba vojne takšna, da pretrese, da nas prisili, da se ustavimo. Za več kot hip. Razmislimo o najbolj brutalnem konfliktu sedanjosti. Iz Alepa so ta teden spet prihajale slike uničenja, razdejanja. Slike smrti. Socialna omrežja, kasneje pa tudi največje svetovne medije, je preplavila podoba štiri ali pet let starega dečka, ki se je rešil gotove smrti, iz ruševin med bombnim napadom v sredo zvečer. Eden od humanitarnih delavcev ga je rešil. Ves prašen je, krvav, ranjen, sedi v ambulantnem vozilu. Leva stran obraza je prekrita s krvjo. Povsem tiho je, kot izhaja iz videoposnetka, okoli njega pa kriki. Kriki obupa, groze. Nemo zre ... Kam? V prihodnost, ki je nima? V daljavo. Nekam. Zastekljen pogled. Navidezna mirnost, ki odseva sprijaznjenost. Zaledenelost. In hkrati zmedenost. Nasilje, ki ga doživlja, je ubilo otroškost, sanje. Za razliko od mnogih vrstnikov po svetu, ki še imajo privilegij živeti v miru, je obsojen na vojno. Vojno, ki je velesile ne želijo ustaviti. Sirija je država smrti. Geopolitične silnice so premočne, v hibridni vojni je vložek prevelik, da bi kdo upošteval življenja, tudi od dečka s fotografije. Ta so postala drobiž v igri interesov. Na posnetku se vidi, kako si gre z roko v obraz, si obriše oko. Pogleda v roko, ki jo spusti v naročje. Krvava je. Naj njegovi starši čakajo in vztrajajo v Alepu? Naj bežijo kot milijoni, pred katerimi EU zapira meje?
Le spopadi v Alepu se nadaljujejo in stopnjujejo. Mesto je razdeljeno na režimski del, kjer živi okoli 1,2 milijona ljudi, in območja pod nadzorom različnih uporniških skupin, kjer biva 250.000 prebivalcev. ZDA in Rusija naj bi, tako je pisala tudi STA, že zelo zbližali stališča glede bojev v obleganem sirskem mestu Alep, je v ponedeljek izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Tako naj bi "združili sile, da bi v mestu znova vzpostavili mir", je povedal. V Washingtonu zaenkrat niso želeli komentirati, da bi se dogovarjali z Rusijo o kakem sodelovanju glede bojev v Alepu. Le bežno se še spomnimo fotografije dečka, čigar truplo je naplavilo na turško obalo blizu Bodruma. Nosil je rdečo kratko majico in modre hlačke. Družina je bežala iz Kobaneja v Kanado. Prišel je le oče. Ja, podoba, ki je obkrožila svet. In pretresla ljudi, udarila je tudi v politične vrhove. Nekateri so se zakleli, da bodo storili vse, da se prelivanje krvi konča. Ajlan Kurdi, umrli deček bi bil danes star štiri leta. Trupla mnogih otrok je požrlo Sredozemsko morje.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta