Podpredsednik bavarske vlade kljub antisemitskemu pamfletu ostaja na položaju

STA, M.R.
04.09.2023 10:26

Podpredsednik vlade nemške zvezne dežele Bavarska Hubert Aiwanger kljub polemikam glede antisemitskega pamfleta izpred več desetletij ostaja na položaju, je v nedeljo odločil bavarski ministrski predsednik Markus Söder.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podpredsednik bavarske vlade Hubert Aiwanger 
Rueters

Hubert Aiwanger je v odzivu dejal, da je umazan načrt njegovih nasprotnikov spodletel. Več nemških ministrov je do odločitve kritičnih.

V Nemčiji je v zadnjem tednu dni odmevala polemika glede antisemitskega pamfleta, napisanega v 80. letih prejšnjega stoletja. Na letaku je pisalo o izmišljenem tekmovanju, na katerem naj bi ugotovili, kdo je največji izdajalec domovine, prva nagrada pa naj bi bila polet skozi dimnik v Auschwitzu, kjer je bilo sicer med drugo svetovno vojno zloglasno koncentracijsko taborišče.

Vodja desne stranke Svobodni volivci Aiwanger je po poročanju tujih tiskovnih agencij zanikal, da bi napisal letak, ki je zasmehoval holokavst. Je pa priznal, da je kot šolar imel pri sebi "enega ali več izvodov" pamfleta. Odgovornost za objavo letaka je prevzel njegov brat.

Zaradi spornega pamfleta so se vrstili pozivi Markusu Söderju, naj odstavi Aiwangerja.

Bavarski ministrski predsednik je v nedeljo odločil, da bo njegov namestnik ostal na položaju. Kot je Söder sporočil na novinarski konferenci, je Aiwanger v mladosti naredil resne napake, ki jih je priznal. "Za to se je opravičil, se distanciral in izrazil kesanje," je poudaril.

Dodal je, da ni dokazov, da bi bil Aiwanger avtor letaka ali da bi ga širil, sam pa je jasno zanikal vsakršno vpletenost. "Vse to se je dogajalo pred 35 leti," je še poudaril Söder. Dodal je, da nihče danes ni takšen, kot je bil pri 16 letih.

Povedal je še, da se je pred sprejetjem odločitve pogovoril z Aiwangerjem in ocenil, da odstavitev ne bi bila sorazmeren ukrep. Ob tem je poudaril, da za antisemitizem na Bavarskem ni prostora.

Aiwanger je v odzivu na Söderjevo odločitev v nedeljo izpostavil, da njegovim nasprotnikom ni uspela kampanja obrekovanja. Na dogodku pred deželnimi parlamentarnimi volitvami 8. oktobra je poudaril, da je šlo za umazan načrt z namenom oslabiti Svobodne volivce, da pa so očitki stranko le še okrepili.

Vodja bavarske Krščanske socialne unije (CSU) Söder je v nedeljo tudi sporočil, da bo kljub polemikam ostal v koaliciji s Svobodnimi volivci, ki jo namerava nadaljevati tudi po volitvah 8. oktobra.

Odločitev bavarskega ministrskega predsednika je že naletela na kritike nemških ministrov. Nemški podkancler Robert Habeck iz vrst Zelenih je v nedeljo menil, da ta odločitev "žal ni dobra". "Izgubiti se kot najstnik je ena stvar, narediti iz sebe žrtev in pretresti demokratične temelje zaradi šova pa druga," je ocenil.

Notranja ministrica Nancy Faeser pa je poudarila, da je Söderjeva odločitev plod čiste politične računice. Ob tem je socialdemokratka Aiwangerju očitala, da ni niti ponudil prepričljivega opravičila niti prepričljivo ovrgel obtožb, še poroča dpa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta