Portret tedna: Je še kdo rekel, da mladina samo še bulji v svoje pametne telefone?

Andreja Kutin Lednik
23.02.2019 12:56

Šestnajstletna Švedinja Greta Thunberg, ki brutalno razgalja hinavščino odraslih in zahteva odgovore namesto izgovorov. Ker odrasli smo otrokom dolžni vsaj živ planet, če že ponavljamo, kako jih imamo radi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šestnajstletna Greta Thunberg v Bruslju jasno zabrusi, da si v bistvu ne želi govoriti s politiki.
Yves Herman

Nekaj zelo posebnega se zgodi, ko te otrok postavi na laž. Občutek krivde je neprimerno večji, globlji in strupen, kot če na tvojo hinavščino pokaže odrasli, ker veš, da odrasli je zagotovo že kdaj lagal. Deklica z dvema kitkama in tako osredotočenim pogledom, da vrta luknje, odraslim sporoča prav to - lažnivci ste, iz čiste nemarnosti in sebičnosti ste zapravili našo prihodnost. In pred 16-letno Švedinjo vsak, ki jo posluša, začenja čutiti tisti v črevju zvijajoči občutek krivde. Zdaj, ko ji sledi že na stotisoče mladih po vsem svetu, ki zahtevajo, da jim odrasli vrnemo njihovo prihodnost, je učinek toliko večji. Greta Thunberg ni začetnica podnebnega gibanja niti z njimi nima posebnih stikov, in mnogi stari podnebni aktivisti sprašujejo, kaj se je pravzaprav zgodilo, da prav sedaj mladi na ulicah množično zahtevajo pravičnejši svet. Tak, ki ne bo delal le za peščico, snežno belo kapico na vrhu gorovja, ampak za vse. Brez izgovorov, kot je trajnostni razvoj, ki je prevečkrat le slaba krinka za počnimo vse po starem, ampak malo drugače. In ker je zeleno trend, počnimo to tako, da povečamo prodajo. Ne, pranja na zeleno planet ne prenese več, trajnostnega razvoja pa tudi ne. In kot kažejo gibanja #climatestrike, #fridaysforfuture, #schoolstrike4climate, mladi tudi ne. Je še kdo rekel, da mladina samo še bulji v svoje pametne telefone? No, ne več - s transparenti so odkorakali na ulice. In to v času, ko bi morali sedeti v šolskih klopeh!

Avtizem, družina in šola

Starša Grete Thunberg sta igralec Svante Thunberg in Malena Ernman, znana operna pevka. Obe njuni hčerki, Greta in Beata, imata diagnozo avtizem in A.D.H.D. Za otroke z avtizmom je značilno, da razvijejo intenzivno zanimanje in skrb za določen problem, fiksacijo. Če avtisti morda ne razumejo prav dobro, kako delujejo ljudje, pa je lahko njihov fokus na mehanizme, načine delovanja izjemen, tako kot potem udejstvovanje na tem področju. Thunbergova je posebno zanimanje za podnebne spremembe razvila pri devetih letih, v tretjem razredu osnovne šole. Za New Yorker je dejala: "Vseskozi so nam dopovedovali, da moramo ugašati luči, varčevati z vodo, da ne smemo metati stran hrane. Vprašala sem, zakaj, in pojasnili so mi podnebne spremembe. Zdelo se mi je nenavadno. Če lahko ljudje rešimo podnebje, zakaj o tem ne govorijo praktično vsi?" No, prav to sedaj spreminja.
Deklica ima izjemno sposobnost koncentracije, kar pripisuje avtizmu: "Ure in ure lahko počnem isto stvar." No, sedaj že šest let raziskuje podnebne spremembe, z odraslih lušči izgovore in jim meče resnico v obraz. Nehala je jesti meso in kupovati vse, kar ni res nujno potrebno. Nehala je leteti z letali, takisto vsi njeni člani družine, kar pomeni, da se je mati odpovedala gostovanjem v tujini. Družina je na hišo namestila sončne celice, gojijo svojo zelenjavo, vozijo se s kolesi, čeprav imajo električni avtomobil, ga uporabijo le, kadar je res nujno.
Seveda je Greta najprej od staršev, nato pa še od številnih drugih odraslih neštetokrat slišala: "Kaj pa šola?" Pred parlamentarnimi volitvami na Švedskem septembra lani se je namreč deklica tri tedne vsak dan postavila na stalno mesto pred parlament, tam stala vsak dan in zahtevala, naj postanejo podnebne spremembe glavna točka dnevnih redov vseh političnih debat. Parlamentarci so hodili mimo nje in jo pokroviteljsko spraševali, ali ne bi raje sedela v šoli. Ampak kaj bo mladim izobrazba, če ne bodo imeli planeta, je temeljno vprašanje, ki sedaj, ko stotisoči mladih v Bruslju, Veliki Britaniji, Nemčiji, na Nizozemskem petke namesto v šoli preživljajo na ulici, kjer zahtevajo nazaj svojo prihodnost in odgovore namesto izgovorov. Tudi Greta je pred parlamentom samo še ob petkih, če slučajno ne govori na podnebni konferenci Organizacije združenih narodov politikom vsega sveta ali na srečanju G8 v Davosu ali poziva Junckerja, naj EU podvoji podnebna prizadevanja: "Vemo, da politiki ne želijo govoriti z nami. Dobro, mi tudi ne z njimi. Naj raje govorijo z znanstveniki, mi samo ponavljamo, kar oni dopovedujejo že desetletja." Odrasli ne želijo govoriti o podnebnih spremembah, ugotavlja dekle namrščenega čela. "Raje govorijo o tem, ali bi morali v šolo ali ne, ker vedo, da ne morejo zmagati v tej debati," še enkrat udari z golo resnico.

Švedski bullshit

Ne gre prezreti, da Greta Thunberg odrašča v državi, ki je ena najbolj okolju prijaznih na svetu. Na Švedskem, preden se je takrat petnajstletna deklica postavila pred parlament, o podnebnih spremembah sploh niso na veliko razpravljali, ker je bil o njih že davno dosežen širok družbeni konsenz. Politiki in širša družba so dejstva, da spremembe so, da jih je povzročil človek in da je nujno treba ukrepati, vpeljali v vse strategije, zakone, gospodarstvo ... Imajo eno najbolj naprednih zakonodaj na tem področju, Švedska namerava postati prva država brez fosilnih goriv na svetu, imajo prve brezogljične železarne. Ampak temu, čemur bi nekateri rekli brezogljična sanjska dežela, Greta pravi "bullshit" (angleško: sranje). Znanstveni konsenz je, da morajo bogate države, če želimo planet ubraniti pred uničujočim segretjem, vsako leto znižati emisije ogljikovega dioksida za 15 odstotkov. Švedska je povečala izpuste za 3,6 odstotka samo v prvi četrtini leta 2018. Prav tako se načrti ne ukvarjajo s časom po letu 2050. Greta je zapisala: "Do takrat ne bom v najboljšem primeru doživela niti polovice svojega življenja. In kaj po tem?"
Noben glas podnebja ni tako prodoren kot njen, pa naj je šlo še za tako častitljivo osebnost. Ko je o podnebju pričel govoriti Al Gore, so na njegove preštevilne dokaze o tem, da je svet vržen s tečajev, začeli odgovarjati tako, da so pričeli preštevati žarnice v njegovem domu. Morda se deklici po prepričljivosti lahko ob bok postavi le še prvi glas naravovarstva, sir David Attenborough, ki svari, da se naša civilizacija bliža prepadu z drugega konca življenjske črte.
Včeraj je Greta s somišljeniki že 27. petek namesto v šoli sedela pred parlamentom, včeraj je korakala po ulicah Pariza.
Ker imajo dovolj bullshita iz ust odraslih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta