Presenečenje na Nizozemskem: Skrajna desnica dobila le štiri evropske poslance, zmaga Timmermansovim socialdemokratom

M.R.
23.05.2019 22:12

Na evropskih volitvah na Nizozemskem se je zgodilo veliko presenečenje, saj so glede na rezultate vzporednih volitev zmagali laburisti, radikalna desnica pa je dobila vsega 4 evropske poslance. Analitiki menijo, da gre za Timmermansov efekt, ki da je uspel mobilizirati proevropske volivce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje nizozemskih laburistov ob razglasitvi prvih izidov.
EPA

Nizozemci so namreč volili že danes in Laburistična stranka (PvDA), ki jo vodi Loewijk Asscher, njen najvidnejši član v Evropi pa je podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Stranka v evropskem parlamentu pripada socialdemokratom (S&D) in je glede na prve izide dobila 5 poslanskih sedežev  Evropskem parlamentu.
Liberalna Narodna stranka svobode in demokracije (VVD), ki jo vodi nizozemski premier Mark Rutte (v EP so del liberalne skupine Alde) bodo imeli 4 poslanska mesta, prav toliko bo imela tudi Krščansko demokratska stranka (CDA) pod vodstvom Sybranda van Gaersma Buma (v EP pripadajo Evropski ljudski stranki EPP), evroskeptični in protimigrantski Forum za demokracijo (FvD), ki ga vodi Thierry Baudet, bo imel 3 poslanska mesta, Zelena leva stranka (GL), ki jo vodi Jesse Klaver pa 3. 
Demokrati 66 (Alde) bodo imeli 2 poslanca, prav toliko evropskih poslancev bo imela Krščanska unija in reformirana stranka (CU+SGP) pod vodstvom Petra van Dalena, Svobodnjaška stranka (PVV) Geerta Wildersa pa le enega. Enega poslanca bo imela tudi Socialistična stranka (SP), ki jo vodi Lilian Marijniseen
{twitter}https://twitter.com/AlbertoNardelli/status/1131644792021147648{/twitter}
Udeležba je bila po prvih informacijah precej nizka, le 34-odstotna, hkrati pa je bila za dve odstotni točki višja kot pred petimi leti. Uradni rezultati bodo znani šele v nedeljo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta