Putin po podatkih agencije Reuters pripravljen skleniti premirje v Ukrajini, a pod pogojem ...

M.R.
24.05.2024 16:11

Ruski predsednik Vladimir Putin je pripravljen skleniti premirje v Ukrajini, vendar pod pogojem, da se ruska vojska ne umakne z zasedenih območij, poroča agencija Reuters, ki se sklicuje na dobro obveščene vire v Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin bi sklenil premirje, vendar pa vojske iz Ukrajine ne bi umikal.
Reuters

"Putin se lahko bori kolikor dolgo bo potrebno, je pa pripravljen tudi na premirje - da se vojna zamrzne," je povedal eden izmed štirih virov Reutersa. Gre sicer za človeka, ki je v preteklosti že delal s Putinom in je seznanjen s pogovori v Kremlju. 

Poleg tega so trije viri potrdili tudi, da namerava Rusija, če dogovora o premierju ne bo, zavzeti še več ukrajinskega ozemlja in s tem dodatno pritisniti na Kijev. Trenutno namreč ruska vojska nadzoruje okoli 18 odstotkov ukrajinskega teritorija. Ta mesec je začela prodirati proti mestu Harkov na severovzhodu države. 

Eden izmed virov je dejal, da bo Putin postopoma osvajal ozemlja, dokler ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ne bo predlagal ustavitve spopadov. Ta vir je tudi dejal, da je Putin prepričan, da Zahod Ukrajini ne bo dostavil zadostne količine orožja in da bo to načelo moralo Ukrajincev.

Glede na to, da gre za zelo občutljivo tematiko, so vsi viri za Reuters govorili pod pogojem anonimnosti. Novico o pripravljenosti na zamrznitev vojne so potrdili štirje od petih virov, slednji pa tega ni želel komentirati. 

Zadevo je komentiral tudi predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dejal, da je Putin že večkrat jasno povedal, da je pripravljen na dialog pri doseganju svojih ciljev, saj da si Rusija ne želi "večne vojne".

Kijev se na to poročanje še ni odzval, je pa že večkrat sporočil, da je za Ukrajino edino sprejemljiv le popoln umik ruske vojske iz Ukrajine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta