Putinov general se bori za življenje: V roki mu je eksplodiral mobilnik

M.R.
06.09.2023 15:21

Rusija je obtožila ukrajinsko tajno službo SBU, da stoji za poskusom umora generala Jurija Afanasevskega. V povezavi s tem dejanjem so tudi prijeli žensko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična
Reuters

General ruske varnostne službe FSB je bil namreč huje ranjen v eksploziji, ki jo je glede na sedanja predvidevanja povzročila bomba, skrita v njegovem mobilnem telefonu. 64-letni Juri Afanasevski in njegov sin sta v smrtni nevarnosti zaradi eksplozije v njuni hiši v Lugansku v Ukrajini. Poškodovana je bila tudi generalova žena. 

Ruska spletna stran Metro poroča, da so v povezavi s tem dogodkom prijeli žensko, Rusija pa je odgovornost za napad pripisala ukrajinski tajni službi SBU. Ruski oblastniki naj bi dejali, da je prijeta že vse priznala in dejala, da je generalu izročila telefon, v katerem je bil nameščen eksploziv. Telefon je eksplodiral, ko je bil aktiviran.

 

Afanasevski je bil šef carine na območju ukrajinskega Luganska, ki so ga ruske sile zavzele že leta 2014. Izkazalo naj bi se, da je imel general tudi finančne interese na britanskih Deviških otokih in je bil zaradi tega tudi podvržen mednarodnim sankcijam.

Do tega napada prihaja le nekaj dni po tem, ko je bil z dronom v Rusiji ubit ruski častnik Aleksej Černik, ko je doma v ruski vasi Ščetinovka kosil travo na dvorišču. Omenjena vas leži le dober kilometer stran od meje z Ukrajino v pokrajini Belgorod. Slednja je v zadnjem času, ko so ukrajinske sile okrepile napade na rusko ozemlje, redno tarča napadov z droni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta