Razkrinkali moškega, ki je prek spleta prodajal samomorilsko kemikalijo: "On je prezira vredno zlobno človeško bitje"

M.R.
01.03.2024 11:49

Novinarja britanske medijske hiše BBC sta identificirala moškega, ki je prek spleta prodajal strup, s pomočjo katerega naj bi samo v Veliki Britaniji umrlo najmanj 13 ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Reuters

Zapisali so, da je Leonid Zakutenko svoje izdelke oglaševal na spletni strani, ki je promovirala samomor, novinarju pod krinko pa je povedal, da v Združeno kraljestvo vsak teden pošlje pet paketov. Dobavljal je enako substanco kot Kanadčan Kenneth Law, ki so ga lani prijeli in ga za zdaj obtožili zaradi 14 ubojev. 

Ko je BBC Zakutenka uradno spraševal po njegovih prodajah, je ta zanikal, da je prodajal smrtonosno kemikalijo, ki je BBC ne želi poimenovati. A novinarji so mu sledili do njegovega doma in ugotovili, da je kemikalije prodajal več let. Ugotovili so, da naj bi začel kemikalijo prodajati že novembra 2020, lahko pa tudi prej. Poleg tega je prodajal tudi tri različna zdravila na recept, ki jih omenjajo v spletnih priročnikih o samomorih.

 

Gre za kemikalijo, ki jo v Veliki Britaniji lahko legalno kupijo le podjetja z dovoljenjem. Dobavitelji je ne smejo prodati stranki, če ni preverjeno, za kaj bi se lahko uporabila substanca. Gre pa za kemikalijo, ki je lahko smrtonosna že v majhnih količinah.

Družina dvojčic Linde in Sarah, ki sta lani umrli v Londonu, ko jima je Ukrajinec dobavil strup, je Zakutenka opisala kot "prezira vredno zlobno človeško bitje". Sestra pokojnih meni, da dejstvo, da sta dvojčici lahko kupili kemikalijo, predstavlja "nacionalno sramoto"

Znanstvenica Amriti Ahluwalia meni, da bi lahko kemikalijo povezali z več kot 130 smrtnimi primeri v Veliki Britaniji od leta 2019. Analizirala je kri in druge vzorce pokojnih, ki jih je dobila od britanskih patologov in policije. Opravila je 187 testov, pri kar 133 pa se je izkazalo, da bi lahko umrli zaradi te kemikalije.

Kennetha Lawa so maja lani prijeli v Kanadi. Sumijo ga, da je kemikalijo prodal 1200-krat v 40 držav po svetu. Samo v Veliki Britaniji bi lahko bil povezan z najmanj 93 smrtnimi primeri. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta