Severna Koreja priznala: Grozi nam lakota!

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
22.02.2019 10:22

Zaradi pomanjkanja hrane so letos dnevni odmerek hrane na prebivalca skoraj prepolovili s 550 na 300 gramov. Pomoč v hrani potrebuje kar 41 odstotkov prebivalcev Severne Koreje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Severna Koreja znova potrebuje pomoč v hrani.
Reuters

Manj kot teden dni pred drugim srečanjem severnokorejskega voditelja Kim Jong Una z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki bo v sredo in četrtek v Vietnamu, so morale oblasti v Pjongjangu priznati bolečo resnico: Severni Koreji grozi lakota. V zadnjih letih so sicer v svet pošiljali vesti, da se je kmetijstvo pod vodstvom "modrega voditelja Kima" pobralo in da je obdobje velike lakote, ko je med letoma 1994 in 1998 umrlo na stotisoče Severnih Korejcev, le še boleč spomin, Koliko ljudi, zlasti otrok, je umrlo tedaj, uradno ni znano, številke se gibljejo od 240 tisoč do 3,5 milijona, najverjetnejša ocena pa je med 500 in 600 tisoč. V Severni Koreji je tedaj živelo okoli 22 milijonov ljudi, zdaj jih je skoraj 26 milijonov.
Zdaj je morala Severna Koreja agencije Združene narode zaprositi za pomoč zaradi velikega pomanjkanja hrane, ki ji grozi zaradi za letos predvidene zelo slabe letine, je v četrtek povedal tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric. Pjongjang je opozoril, da jim primanjkuje 1,4 milijona ton hrane in da so zato morali skoraj prepoloviti količino hrane na prebivalca. Zaradi pomanjkanja hrane so z letošnjim januarjem dnevni odmerek hrane na prebivalca skoraj prepolovili s 550 na 300 gramov. Soočajo se s pomanjkanjem riža, pšenice, krompirja in soje, ki jih tudi sami pridelujejo. Za slabo letino, tudi lansko, krivijo predvsem sušo, poplave in sankcije ZN. Dujarric je pojasnil, da je uradni Pjongjang prosil za pomoč humanitarne organizacije, ki so prisotne v državi, in da se agencije ZN z oblastmi že pogovarjajo o nujnem ukrepanju, da bi naslovili humanitarne potrebe. Po podatkih Združenih narodov pomoč v hrani potrebuje 10,5 milijona ljudi oziroma 41 odstotkov prebivalcev Severne Koreje.
Vrh Kim-Trump, že drugi v manj kot letu dni, zaradi tega seveda ni ogrožen. Trump je ob oznanitvi srečanja tvitnil, da se veseli srečanja s Kimom in nadaljnje krepitve miru. Kima je pohvalil kot zelo sposobnega voditelja, s katerim bo Severna Koreja, ki jo sicer pestita revščina in lakota, postala gospodarska sila. "Morda bo koga presenetil, a mene ne bo, ker sem ga spoznal in se popolnoma zavedam njegovih sposobnosti. Severna Koreja bo postala druge vrste raketa - gospodarska," je tvitnil predsednik ZDA, ki je še leta 2017 Kima označeval kot "raketarja" zaradi preizkusov balističnih raket. ZDA sicer še niso ukinile sankcij zoper Severno Korejo v zameno za opustitev razvoja jedrskega orožja in raket dolgega dosega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta