Slovenec poslal pismo hrvaškemu mediju: Fekalije naj bi otrokom povzročile kožne bolezni

A.L.
17.09.2019 12:29

"Menimo, da nas nihče ne bi jemal resno. V Sloveniji smo namreč večinoma Slovenci. Skrbi nas, da bo prihodnje leto še huje," je Slovenec sporočil hrvaškemu mediju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Težavam in razpravam o fekalijah v hrvaškem morju ni videti konca. Že več mesecev tamkajšnji mediji poročajo o onesnaženem morju, posledice so vidne celo iz vesolja. A kot kaže, oporečno morje vpliva tudi na zdravje ljudi. Hrvaški Index poroča, da so v uredništvo prejeli več informacij posameznikov, ki trdijo, da so se izpuščaji na koži in okužbe pojavili kot posledica onesnaženega morja. Indexu se je javil tudi Slovenec, ki poletja že leta preživlja v Savudriji. 

"Nihče nas ne bi jemal resno"

Kot je pojasnil v pismu, je na Istro, še posebej pa na Savudrijo, nadvse navezan. Obožuje vsako minuto, ki jo preživi tam, zaliv opisuje kot raj za otroke. A zatakne se pri morju. Redni obiskovalci naj bi že v preteklih letih opazili, da je v zalivu vse manj alg, ježev in rib. A da je situacija resna, so spoznali šele letos, ko so otroci zboleli zaradi viroz in drugih bakterijskih bolezni.  
Najpogosteje se je pojavljala kožna bolezen ali impetigo (gnojna okužba vrhnjega sloja kože). "Redni obiskovalci in lokalni prebivalci smo se pogovarjali in ugotavljali, kaj bi lahko ukrenili. Spraševali smo se, na koga se obrniti, da bi lahko vodo dali analizirati," v pismu zapiše Slovenec. A še preden so uspeli poiskati rešitev, je bilo poletja konec, družina se je vrnila v Slovenijo. "Sicer pa menimo, da nas nihče ne bi jemal resno. V Sloveniji smo namreč večinoma Slovenci. Skrbi nas, da bo prihodnje leto še huje," je zapisal zaskrbljeni turist. Kot je še pojasnil, je čistilna naprava v Savudriji zastarela, svoje vloge ne opravlja več tako, kot bi jo morala. "Skrbi me, da bi lahko v prihodnosti prišlo do manjše ekološke katastrofe."
Sicer pa Slovenec ni edini, ki se je obrnil na hrvaški Index. Eden od bralcev jim je sporočil, da se je njegova 6-mesečna dojenčica med kopanjem v morju okužila z bakterijo E. coli. Večkrat naj bi na plaži tudi smrdelo po fekalijah, ki naj bi jih v morje spuščali bližnji lokali.

Fekalije v Dubrovniku, na Ugljanu ...

Spomnimo, da smo o nejevolji domačinov nad fekalijami v morju letos že pisali. Tamkajšnji mediji so poleti poročali, da so zaznali izliv odpadnih voda v kaštelanskem in dubrovniškem akvatoriju. Zaradi izliva fekalij v morje so inšpektorji zaprli celo plažo na dubrovniškem Koločepu. Do izliva fekalij v morje je prišlo po močnejšem deževju, so takrat sporočili iz županovega urada. A Dubrovnik nikakor ni osamljen primer. Podobne prizore so zaznali tudi v Splitu, nejevoljni so tudi prebivalci Ugljana. Ti so se pritoževali zaradi smradu, ki nastaja ob črpanju greznic, po besedah prebivalcev pa naj bi nekatere cisterne odpadke zlivale kar v morje. Tako naj bi denimo na obalnem območju, ki sicer pripada psihiatrični bolnišnici Ugljan, vse leto plavale fekalije. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta