Slovensko zunanje ministrstvo podpira prizadevanja Davorja Dragičevića za razjasnitev smrti njegovega sina

Kristina Božič
07.01.2019 13:05

V Banjaluki se nadaljujejo večerna prižiganja sveč pred cerkvijo Kristusa Odrešenika za Davida Dragičevića – njegov umor marca lani ostaja nerazrešen. Oče ubitega 21-letnika, Davor Dragičević, ki je postal prepoznaven obraz skupine Pravica za Davida in je pogrešan od noči s 30. na 31. december, se je danes, na pravoslavni božič oglasil prek videa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristina Božič

"Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije pozorno spremlja dogajanje v Banjaluki. Podpiramo kredibilno preiskavo in razjasnitev okoliščin smrti Davida Dragičevića in v zvezi s tem prizadevanja njegovega očeta, Davorja Dragičevića, glede katerega pričakujemo čimprejšnje informacije," so na naša vprašanja odgovorili s slovenskega zunanjega ministrstva preden je bil objavljen video Davorja Dragičevića.
Dogajanje v Banjaluki je postalo predmet pozornosti svetovne javnosti po 25. decembru, ko je za božič policija Republike srpske v BiH očistila glavni trg vseh sveč in fotografij za Davida, ki so ga člani in podporniki skupine Pravica za Davida preimenovali v Davidov trg. Po aretaciji Davorja Dragičevića isti dan so policisti s silo razgnali mirne protestnike na trgu in nato najprej preprečevali, nato pa prepovedali nadaljevanje vsakodnevnih mirnih in dostojanstvenih zborov na glavnem trgu.

Protestniki v Banjaluki 26. decembra 2018.
Kristina Božič

​Protiustavni praznik Republike srpske

V sredo bo Republika srpska ponovno praznovala praznik, ki ga je razglasil režim Milorada Dodika kljub temu, da je ustavno sodišče BiH novembra 2015 praznik razglasilo za protiustavnega. Da bi nasprotoval ustavi BiH, je ustavno sodišče opozorilo tudi glede referenduma o tem istem protiustavnemu prazniku, ki ga je jeseni 2016 razpisala in nato tudi izvedla Dodikova oblast. Ustavno sodišče BiH je rezultate referenduma razglasilo za protiustavne in kot take neveljavne. Kljub temu je Milorad Dodik, trenutni srbski predstavnik v predsedstvu BiH, z obeleženjem 9. januarja začel in ga namerava izvesti tudi letos. Zato je bil januarja 2017 postavljen pod ameriške sankcije "zaradi aktivnega oviranja uresničevanja Daytonskega sporazuma iz leta 1995", s katerim se je končala več kot tri leta trajajoča vojna v BiH.

Kristina Božič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta