(SVET) Države rahljajo ukrepe, v ZDA se je število smrtnih žrtev povečalo

K. Š., STA
03.05.2020 09:58

Podobno kot Slovenija bo tudi več drugih evropskih držav prihodnji teden nadaljevalo postopno rahljanje ukrepov, ki so jih uvedle za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Italija
- V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 174 smrtnih žrtev zaradi okužb z novim koronavirusom, kar je najnižje število v enem dnevu po 10. marcu, ko so v državi razglasili splošno karanteno. V soboto so v Italiji sicer zabeležili 474 smrtnih žrtev, a tudi zato, ker so prišteli še smrti izpred nekaj dni.
- V Italiji, kjer karantena velja od 10. marca, bodo lahko 4. maja znova začeli obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Za pripravo hrane za s seboj bodo znova začeli delovati bari in restavracije. Odprli se bodo parki in druge zelene površine, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike. Znova se bodo lahko tudi gibali znotraj svoje dežele. Športne dejavnosti ne bodo več omejene na bližino doma. Z 18. majem se nato v državi znova odpirajo še trgovine na drobno, muzeji in knjižnice. 1. junija pa bodo vrata spet odprli bari, restavracije, frizerski in lepotilni saloni.
- Italijanska škofovska konferenca je dosegla dogovor z vlado v Rimu, da bi ob ugodnem razvoju epidemiološke slike v Italiji s 24. ali 31. majem znova dovolili maše s prisotnostjo vernikov v cerkvah, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Hrvaška
Na Hrvaškem za po praznikih v okviru nadaljnjega rahljanja ukrepov načrtujejo vnovično delovanje celotnega zdravstvenega sistema vključno z zasebnimi zdravstvenimi ustanovami. Svoje delo bodo lahko znova začeli opravljati tudi ponudniki frizerskih, kozmetičnih in ostalih storitev, v katerih prihaja do neposrednega stika z uporabniki storitev.
V tretjem koraku, ki je predviden 11. maja, bo znova dovoljeno zbiranje do deset oseb ob spoštovanju medsebojne razdalje. Odprli bodo vrtce in osnovne šole za nižje razrede ter za učence, ki imajo pomočnike pri pouku. Dovolili bodo tudi praktične vaje na univerzah.
Češka
Češka vlada razmišlja, da bi meje države znova odprla julija. "Julija bi zelo rad odprl meje z Nemčijo, Avstrijo, Poljsko in Slovaško," je v soboto zvečer za češko tiskovno agencijo ČTK sporočil češki zunanji minister Tomas Petriček. Pogovori s Slovaško in Avstrijo napredujejo, s Poljsko pa se zapletajo, je dejal.
Velika Britanija
Združeno kraljestvo pa je ena redkih zahodnoevropskih držav, ki še nima načrta za rahljanje ukrepov. Predstavili naj bi ga prihodnji teden. Na Otoku so od 21. marca zaprti bari in restavracije, je pa možna dostava hrane na dom.
Španija
Število smrti zaradi covida-19 v enem dnevu se je v Španiji spustilo pod 200, najmanj v zadnjih sedmih tednih. Od sobote so zabeležili le 164 novih smrtnih žrtev. Skupno je sicer zaradi okužbe z novim koronavirusom v Španiji umrlo 25.264 ljudi, kar državo uvršča na četrto mesto med najbolj prizadetimi, za ZDA, Italijo in Veliko Britanijo.
Japonska
Število umrlih zaradi covida-19 na Japonskem je preseglo 500, so danes poročali japonski mediji. Z novim koronavirusom je po uradnih podatkih okuženih več kot 15.500 ljudi. Japonska vlada se medtem pripravlja na postopno omilitev omejevalnih ukrepov in na ponovno vrnitev k normalnim razmeram, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
ZDA
Novi koronavirus je v ZDA v zadnjih 24 urah terjal še 1435 smrti, je v soboto zvečer sporočila univerza Johnsa Hopkinsa. S tem se je število smrti zaradi covida-19 v ZDA povzpelo na 66.224. Do sobote zvečer so v državi potrdili tudi že več kot 1,1 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Število smrti pa se je glede na dan prej povečalo za dva odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta