(SVET) Evropa po številu žrtev novega koronavirusa prehitela Azijo

STA, M.R., A.L.
18.03.2020 07:10

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po vsem svetu je prvič od izbruha v decembru preseglo 200.000. Umrlo je več kot 7900 ljudi, okrevalo pa jih je nekaj manj kot 83 tisoč. Kot zadnja evropska država je okužbo s koronavirusom potrdila tudi Črna gora. Sicer pa je Evropa utrpela že več žrtev kot Azija, kjer je virus izbruhnil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Atene
EPA

20.00

Merklova: Koronavirus za Nemčijo največji izziv po drugi svetovni vojni

Novi koronavirus za Nemčijo predstavlja največji izziv po drugi svetovni vojni, je danes v enem zelo redkih televizijskih nagovorov državljanom povedala nemška kanclerka Angela Merkel. Sodržavljane je pozvala k upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.
"Situacija je resna. Jemljite jo resno. Od nemške združitve, ne, od druge svetovne vojne se Nemčija še ni soočala z izzivom, ki bi bil tako odvisen od naše medsebojne solidarnosti," je poudarila po poročanju tujih tiskovnih agencij. "Resnično verjamem, da lahko uspemo pri tem, če se bo vsakdo zavedal svojih nalog," je še izpostavila.
Dejala je še, da razume, da se je težko odpovedati "težko priborjenim pravicam", kot je svoboda gibanja. Takšne odločitve v demokratični družbi niso bile nikoli lahko sprejete. "Vendar pa so zdaj nujne, da bi rešili življenja," je povedala.
"Pozivam vas: Držite se pravil, ki bodo veljala samo nekaj časa," je še poudarila nemška kanclerka, ki se bo prihodnje leto poslovila iz političnega življenja.
Ponovila je, da bo vlada v Berlinu storila vse, da bo ublažila posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo in ohranila delovna mesta.
Sodržavljane je pozvala, naj si ne delajo velikih zalog življenjskih potrebščin. "Tudi če se police v enem dnevu izpraznijo, jih bodo napolnili," je zagotovila po navedbah agencij.
Merklova se je v 15 letih na kanclerskem položaju soočila že s številnimi izzivi, kot so finančna kriza, begunska kriza in brexit, a še nikoli doslej ni nagovorila Nemcev po televiziji, razen za novo leto.
V Nemčiji so do danes zabeležili 8198 primerov okužb s koronavirusom, kar je 1042 več kot v torek. Umrlo je 12 ljudi. Sprejeli so že številne ukrepe za zajezitev širjenja, zaprli so številne šole, na meji z več sosednjimi državami pa uvedli strog nadzor. Omejitve gibanja, kot je to storilo že nekaj evropskih držav, še niso uvedli.
19.30

Hrvaška opolnoči zapira mejo

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes napovedal, da bodo opolnoči začasno zaprli hrvaške mejne prehode za potniški promet. Na Hrvaškem bodo za 30 dni odpovedali vse javne prireditve, zaprli nakupovalna središča, gostinske lokale in odpovedali vse ostale storitve, ki niso nujno potrebne. Število okuženih se je danes zvišalo na 87.
Hrvaški parlament je danes sprejel zakonske spremembe, ki omogočajo večja pooblastila nacionalnemu štabu civilne zaščite. Ta bo nove ukrepe uveljavil ob polnoči.
Božinović je na večerni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite napovedal, da bodo v boju proti širjenju novega koronavirusa začasno za 30 dni prepovedali prehode preko hrvaških mejnih prehodov.
Pojasnil je, da bodo državljanom članic Evropske unije na Hrvaškem omogočili vrnitev domov, tako kot bodo na Hrvaško, ob veljavnih ukrepih 14-dnevne izolacije, spustili hrvaške državljane, ki so bili v tujini.
"Osebe iz držav članic EU bodo le izjemoma lahko vstopile na Hrvaško ob potrdilu notranjega ministra in na predhodno priporočilo hrvaškega zavoda za javno zdravstvo," je dejal Božinović, ki je tudi šef nacionalnega štaba civilne zaščite.
Izpostavil je, da bodo tuji državljani lahko vstopili na Hrvaško, če so v tranzitu, a bodo njihov prevoz čez Hrvaško posebej organizirali. Izjeme bodo veljale med drugimi za zdravstvene delavce in znanstvenike, diplomate in predstavnike mednarodnih organizacij, kot tudi za voznike tovornjakov in dnevne migrante, je dodal.
Božinović je napovedal, da bodo od polnoči poostrili ukrepe družbene osamitve na Hrvaškem, ki jih vidijo kot najbolj učinkoviti način za preprečevanje širjenja okužbe.
Od polnoči bodo za 30 dni zaprli večino trgovin, razen tistih z živili in higienskimi potrebščinami. Odprte so lahko lekarne, pekarne in bencinske črpalke. Zaprli bodo tudi vse ostale objekte za storitve, ki niso nujno potrebne, kot so frizerski in kozmetični saloni, ter tudi športne in kulturne objekte. Povedal je, da bodo prepovedali vse javne shode, vključno z verskimi dogodki. Javni prevoz bo zaenkrat potekal brez posebnih omejitev.
Hrvaški predsednik Zoran Milanović je v televizijskem nagovoru danes pozval hrvaške državljane, naj bodo odgovorni in spoštujejo nasvete strokovnjakov.
Minister za zdravstvo Vili Beroš je povedal, da imajo na Hrvaškem 87 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je za šest več, kot jih je bilo zjutraj. Največ primerov je v Zagrebu, kjer je 41 okuženih. Beroš je dodal, da se je pet oseb pozdravilo.
19.20

V Nemčiji bodo hotele in večje dvorane spremenili v bolnišnice

V Nemčiji bodo ob pandemiji novega koronavirusa hotele in večje dvorane spremenili v bolnišnice, da bi povečali kapacitete za sprejem obolelih, je danes sporočila nemška vlada. Kot je pojasnila v sporočilu za javnost, želijo z začasnimi namestitvami omogočiti bolnišnicam povečanje kapacitet na oddelkih za intenzivno nego.
V nemških bolnišnicah nameravajo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi podvojiti število postelj, kjer bo mogoč priklop obolelih s covidom-19 na respiratorje. Nemčija ima trenutno okoli 25.000 tovrstnih postelj, kar je znatno več kot Italija, žarišče novega koronavirusa v Evropi.
Nemška vlada je tudi pozvala bolnišnice po vsej državi, naj vpokličejo upokojene zdravnike in drugo zdravstveno osebje ter študente višjih letnikov medicine. Pregledali naj bi tudi postelje in drugo opremo, ki je ne uprabljajo več in je v skladiščih, da bi jo lahko usposobili in uporabili v nujnih prierih.
V Nemčiji so doslej potrdili 8000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 12 ljudi.
19.15

V Italiji 475 novih smrti zaradi koronavirusa, največ doslej v enem dnevu

V Italiji so danes zabeležili 475 novih primerov smrti zaradi novega koronavirusa, kar je največ v enem dnevu od izbruha epidemije, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Italiji so doslej potrdili 35.713 okužb z novim koronavirusom, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 2978 ljudi.
V Italiji tako beležijo več kot polovico vseh smrti zaradi koronavirusa zunaj Kitajske.
V primerjavi s torkom se je število vseh okužb v sosednji državi povečalo za 13 odstotkov, kar je nekoliko počasnejša stopnja naraščanja okužb, ki se je od ponedeljka ustalilo. Prejšnji teden so v Italiji vsak dan zabeležili od 17- do 21-odstotno povečanje števila okužb.
V Lombardiji, ki je še naprej najbolj prizadeta regija zaradi koronavirusa, so zabeležili 17.713 primerov okužb, umrlo je 1959 ljudi. V Laciju se je število primerov povečalo za skoraj 20 odstotkov na 724.
V italijanskih bolnišnicah je na intenzivni negi 2257 ljudi, doslej se je pozdravilo 4025 ljudi.
V Italiji beležijo izredno visoko stopnjo smrtnosti zaradi koronavirusa, in sicer je ta 8,3-odstotna, poroča AFP.
19.10

EU pomagala pri vrnitvi Evropejcev, ki so zaradi koronavirusa obtičali v Maroku

V sklopu prizadevanj za pomoč državljanom EU, ki so zaradi novega koronavirusa obtičali v tujini, se je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito iz Maroka vrnilo še 315 državljanov EU, so danes sporočili v Evropski komisiji. V tujini je zaradi koronavirusa obtičalo okoli 80.000 državljanov EU, kažejo okvirne ocene.
Z avstrijskim letom, ki ga je v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito sofinancirala Evropska komisija, se je iz Maroka vrnilo 315 državljanov EU, so danes sporočili v komisiji.
Državljanov EU, ki so se v tem tednu vrnili domov s pomočjo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je sedaj 619. Pomagali so tudi državljanom Švice, ZDA in BiH.
Od izbruha novega koronavirusa je EU v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito pomagala pri repatriaciji 1162 državljanov EU iz kitajskega Wuhana, od koder virus izvira, Japonske, Oaklanda in Maroka.
V tujini je zaradi koronavirusa obtičalo okoli 80.000 državljanov EU, so danes pojasnili v Bruslju, pri čemer so izrecno opozorili, da gre za zelo okvirno številko, ki temelji na informacijah članic unije, in da se številke spreminjajo.
V komisiji tudi izpostavljajo, da je konzularna pomoč v prvi vrsti v pristojnosti članic in da na ravni EU poskušajo usklajevati in pomagati, na primer ko neka članica nima svojega predstavništva v tuji državi. Pomagajo delegacije EU v tretjih državah, zlasti pri stikih z lokalnimi oblastmi.
16.40

Nepal se zapira za vse potnike iz držav s koronavirusom

Nepal bo v petek prepovedal vstop vsem tistim, ki bodo pripotovali iz katerekoli države, kjer so zabeležili okužbo z novim koronavirusom. Ukrep tako velja tudi za vse evropske države in ZDA. Nepal zaostruje ukrepe v boju proti koronavirusu, čeprav tam niso zabeležili še nobene okužbe.
"Odločili smo se, da uvedemo prepoved prihoda iz vseh držav, ki jih je prizadel novi koronavirus, da bi preprečili morebiten izbruh. Prepoved bo vključevala tudi nepalske delavce v tujini," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočilo nepalsko ministrstvo za zdravje. V zalivskih državah in Maleziji dela okoli dva milijona Nepalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Prepoved vstopa trenutno velja samo za tiste, ki pridejo iz Kitajske, Južne Koreje, Japonske, Italije in Irana, ki so med najhuje prizadetimi državami v pandemiji koronavirusa.
Kljub temu da v tej državi še niso zabeležili primera okužbe, so tamkajšnje oblasti sprejele že številne preventivne ukrepe. Med drugim so ta teden prepovedali plezanje po vseh gorah, vključno z Mount Everestom. Danes pa so prepovedali množične javne prireditve in napovedali ukrepanje proti vsem, ki širijo govorice o koronavirusu.
16.25

Šole zaradi koronavirusa zapirajo tudi na Otoku

Šole bodo z namenom zajezitve novega koronavirusa v prihodnjih dneh zaprli tudi v Walesu in na Škotskem. Britanska vlada pa je ob tem predstavila dodatne ukrepe za zajezitev virusa, ki jih mora potrditi še parlament. Med drugim bodo omogočili začasno pridržanje človeka, ki je okužen ali pri katerem obstaja sum okužbe.
"Mislim, da je zdaj neizogibno, da bomo zaprli vse šole in vrtce," je povedala škotska premierka Nicola Sturgeon. Predvidoma jih bodo zaprli konec tedna, je pojasnila. Dodala je, da jih morda pred poletjem sploh ne bodo odprli, poroča britanski BBC.
Šole pa bodo zaprli tudi v Walesu, kar morajo pristojni storiti do petka. Vrtcev tam ne bodo zapirali, so pojasnile valižanske oblasti.
Britanska vlada je sicer v torek zvečer predstavila zakonodajo za soočanje z novim koronavirusom, ki oblastem omogoča izredna pooblastila. Britanski zdravstveni minister Matt Hancock je zatrdil, da jo bodo uporabljali, samo ko bo to nujno potrebno in dokler bodo to zahtevale razmere. Časovno je sicer zakonodaja omejena na dve leti.
Izredna pooblastila bodo pristojnim omogočala povečanje razpoložljivega zdravstvenega osebja. Tistim, ki prostovoljno skrbijo za bolnike, bodo lahko omogočili, da jim za štiri tedne ne bo treba opravljati njihove redne službe.
Policija in uslužbenci, pristojni za priseljevanje, pa bodo lahko za določen čas pridržali osebo, ki je oziroma bi lahko bila okužena. Nato jih bodo lahko tudi testirali.
Zakonodajo mora zdaj potrditi britanski parlament, veljati pa bi lahko začela še pred 31. marcem, ko se začnejo parlamentarne počitnice. Pri potrjevanju ni pričakovati težav, saj so pri načrtovanju sodelovale tudi opozicijske stranke.
V Združenem kraljestvu so sicer do danes do 10. ure zabeležili 2626 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 70 ljudi.
15.25

Bruselj s smernicami glede pravic potnikov v pandemiji koronavirusa

Evropska komisija je danes objavila smernice, s katerimi želi zagotoviti spoštovanje pravic potnikov v EU tudi v pandemiji novega koronavirusa, ko članice unije uvajajo različne ukrepe, vključno z omejitvami potovanj in nadzorom na meji, zaradi česar se potniki in transportni operaterji soočajo z množičnimi odpovedmi in zamudami.
V primeru odpovedi mora ponudnik transporta potniku povrniti stroške ali zagotoviti alternativno potovanje. Če potnik sam odpove potovanje, pa je povračilo stroškov za vozovnico odvisno od njene vrste. Podjetja lahko ponudijo vavčerje za prihodnjo uporabo.
Današnje smernice zagotavljajo po navedbah komisije močno potrebno pravno gotovost za uporabo pravil EU o pravicah potnikov na usklajen način po celotni EU. "Še naprej bomo spremljali razmere, ki se hitro spreminjajo, in po potrebi sprejeli nadaljnje korake," je poudarila komisarka za promet Adina Valean.
Smernice naj bi tudi pomagale zmanjšati stroške za transportni sektor, ki ga je izbruh novega koronavirusa močno prizadel, izpostavljajo v komisiji.
15.15

Nemčija na mejah zavrnila več kot 20.000 tujcev

Nemčija je v prvih dveh dneh po uvedbi strožjega nadzora na mejah s petimi sosednjimi državami zavrnila 21.000 tujcev, od tega 15.000 v ponedeljek, je danes sporočilo nemško notranje ministrstvo. Dodali so, da v okviru ukrepov za zajezitev koronavirusa prav tako ne bodo več sprejemali beguncev.
Nemške oblasti so v ponedeljek zjutraj z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa uvedle strog nadzor na mejah s Francijo, Avstrijo, Švico, Luksemburgom in Dansko. Mejo lahko še naprej prehajajo dnevni migranti. Domov se lahko brez težav vračajo tudi Nemci. Prehod čez mejo pa je še vedno mogoč tudi za prevoz blaga. V torek zvečer je Nemčija za 30 dni prepovedala vstop vsem, ki niso državljani Evropske unije.
V ponedeljek so na mejah zavrnili 15.000 ljudi, v torek pa še 6000. Na nemškem notranjem ministrstvu so poudarili, da to kaže, da so številni razumeli uvedene ukrepe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Dodali so, da prekinjajo tudi sprejemanje beguncev v okviru različnih programov, vključno z dogovorom med EU in Turčijo. Begunce bodo spet sprejemali, ko bo to mogoče, so pojasnili po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.
15.10

Evropska radiodifuzna zveza: Evrovizija 2020 v Rotterdamu odpovedana

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je na svoji spletni strani objavila obvestilo, da je tekmovanje za pesem Evrovizije 2020, ki bi po napovedih moralo potekati v maju, odpovedano. V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa organizatorji Evrovizije niso našli ustrezne alternativne rešitve za njeno izvedbo. Več bo znanega v prihodnjih dneh. Več -> TUKAJ.
15.00

Nemci ob pandemiji koronavirusa kopičijo toaletni papir, Španci in Italijani vino

Ob pandemiji novega koronavirusa so številni nakupili zaloge. Pri tem se je izkazalo, da v različnih državah množično nakupujejo različno blago, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Medtem ko so Nemci v trgovinah najprej izpraznili police s testeninami in toaletnim papirjem, so se Italijani in Španci oskrbeli z vinom, Turki pa s kolonjsko vodo.
Po toaletnem papirju je povpraševanje veliko tudi v Skandinaviji, ZDA, Veliki Britaniji in Izraelu. V Italiji ga po drugi strani ne kupujejo toliko na zalogo, kopičijo pa razkužilo.
V Turčiji je trenutno težko priti do njihove kolonjske vode, Kolonye. Tradicionalno jo ponudijo obiskovalcem, nekateri si z njo "osvežijo" roke na potovanjih. Ker vsebuje okoli 80 odstotkov etanola, deluje dezinfekcijsko.
V Španiji je poleg toaletnega papirja in testenin zadnje dni v trgovinah težko kupiti vino. Tudi v Italiji so police z vinom pogosto prazne. Bolgari so si po drugi strani nakupili zaloge citrusov.
V Skandinaviji oblasti opozarjajo prebivalce, naj ne kupujejo na zalogo zdravil, kot sta paracetamol in inzulin.
V ZDA je veliko povpraševanje po vodi v plastenkah, v trgovinah na območju Washingtona je dopisnik dpa opazil tudi izpraznjene police z mesom.
Nizozemci pa so se oskrbeli z marihuano. Tik pred zaprtjem znamenitih prodajaln, coffee shopov, zaradi koronavirusa so ljudje v nedeljo v dolgih vrstah čakali, da so si kupili zaloge, še poroča dpa.
14.20

Italija razmišlja o podaljšanju karantene

Italijanske oblasti so danes sporočile, da razmišljajo o podaljšanju karantene, ki od 10. marca velja za celo državo, če se število novih okužb z novim koronavirusom ne bo upočasnilo, poročajo tuje tiskovne agencije. Karantena bi sicer po dosedanjih načrtih morala veljati do 3. aprila.
Odhod od doma je dovoljen samo zaradi poslovnih ali nujnih razlogov ter kratkih nakupov osnovnih življenjskih potrebščin. Zaprti so bari, lokali in večina trgovin. Državljani imajo še vedno dostop do lekarn, pošt in trgovin z življenjskimi potrebščinami.
Oblasti so v nedeljo ustavile nočne železniške povezave med severom in jugom države. Močno so omejili tudi letalski promet, številna letališča so zaprta. Prekinili so tudi letalske in trajektne povezave med Sardinijo in celinsko Italijo.
13.25

Evropa po številu žrtev koronavirusne bolezni prehitela Azijo

Evropa je po številu smrtnih žrtev koronavirusne bolezni 19 prehitela Azijo, je izračunala francoska tiskovna agencija AFP na podlagi uradnih podatkov. Kot navaja agencija, so v Evropi do danes ob 12. uri po srednjeevropskem času zabeležili najmanj 3421 mrtvih, v Aziji, kjer je novi koronavirus konec lanskega leta izbruhnil, pa 3384.
V Italiji, ki je žarišče novega koronavirusa v Evropi, so doslej našteli 2503 smrtne žrtve novega koronavirusa.
11.05

Po svetu je potrjenih več kot 200.000 okužb

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom po vsem svetu je prvič od izbruha v decembru preseglo 200.000. Največ jih je na Kitajskem, kjer so širjenje sicer že precej omejili, najbolj pa se trenutno virus širi v Evropi. Najbolj prizadeta je Italija, ki ima potrjenih več kot 31.500 okužb. Po svetu je umrlo 7989 ljudi, okrevalo pa jih je 82.779.

EPA

V Črni gori prva dva primera okužb

V Črni gori so potrdili prva dva primera okužbe z novim koronavirusom, je sinoči sporočil premier Duško Marković. S tem so okužbe potrdili že v vseh evropskih državah. Gre za 72-letno in 47-letno žensko, ki sta se vrnili iz ZDA in Španije. Obe sta v dobrem zdravstvenem stanju, je povedal direktor črnogorskega instituta za javno zdravje Boban Mugoša.
Pojasnil je, da se je ena od okuženih pred 12 dnevi vrnila iz ZDA in ni bila pod zdravstvenim nadzorom, ker ZDA takrat še niso bile med kritičnimi državami. Tista, ki se je vrnila iz Španije, pa je bila pod zdravstvenim nadzorom. Ena je iz Ulcinja, druga pa iz Podgorice, je še povedal.
9.55

V Avstriji že več kot 1400 primerov okužbe s koronavirusom

V Avstriji so potrdili že 1471 okužb z novim koronavirusom. Največ jih je na Tirolskem, in sicer 352. Do 8. ure so v celotni Avstriji izvedli 11.977 testiranj. Največ potrjenih primerov okužbe so zabeležili na Tirolskem, v Zgornji Avstriji so jih zabeležili 285, v Spodnji Avstriji pa 237. Na Dunaju so potrdili 180 primerov okužbe. V Sloveniji sosednji avstrijski Štajerski so jih doslej našteli 188, medtem ko na avstrijskem Koroškem "le" 29. Zaradi koronavirusa so v Avstriji doslej umrle tri osebe. Dve na Dunaju, ena pa na Štajerskem. Doslej pa so potrdili tudi že devet ozdravljenih primerov.

Avstrijski zdravstveni delavec v začasni bolnišnici na Dunaju
EPA

Papež: Ljudje naj izolacijo izkoristijo za povezovanje z družinskimi člani

Ljudje bi morali dneve izolacije na domovih zaradi koronavirusa izkoristiti za povezovanje z družinskimi člani, je dejal papež Frančišek v pogovoru za italijanski časnik La Repubblica. Obžaluje, da v družinah pogosto vlada medsebojna oddaljenost, ko starši gledajo televizijo, otroci pa se igrajo na mobilnih telefonih. Še skupni obedi potekajo v tišini, kar po mnenju papeža vsekakor ni dobro.
"So kot menihi, izolirani drug od drugega," je bil kritičen. "Poslušanje drug drugega je pomembno, saj le tako lahko razumemo, kaj kdo potrebuje, kaj si kdo prizadeva in kaj si želi od koga drugega," je dejal Frančišek in pozval ljudi, naj znova izkažejo nežnost in bližino do svojih družinskih članov. "V majhnih stvareh leži naš zaklad," je dejal.
9.10

Švica v strahu pred sesutjem zdravstvenega sistema

Švicarski zdravstveni sistem bi se lahko sesul do konca meseca, če so bo novi koronavirus še naprej širil tako hitro, je v torek opozoril predstavnik švicarske vlade Daniel Koch. Po podatkih švicarskih oblasti je bilo do zdaj na testu za koronavirus pozitivnih 2650 ljudi, 19 jih je umrlo, pričakujejo pa, da se bo v prihodnjih tednih število okužb močno povečalo.
Koch je pozval državljane, naj upoštevajo stroge ukrepe, ki jih je vlada sprejela ta teden, med drugim prepoved prireditev. Ti ukrepi so po njegovih besedah nujni, če želijo omejiti škodo in zaščititi bolnišnice pred kolapsom.
9.05

Na Hrvaškem 12 novih primerov okužb

Hrvšaki minister za zdravje Vili Beroš je povedal, da so v državi zabeležili 12 novih okužb s koronavirusom. Skupno je v državi potrjenih 81 okužb, pet ljudi pa je že ozdravelo. Med vsemi okuženimi je tudi osem zdravnikov. Nekateri med njimi so bili pred kratkim na smučanju v Avstriji in to zatajili.
Vlada bo danes ukazala strožje ukrepe, med katerimi bo tudi zaprtje lokalov, kinodvorane, gledališča, telovadnice.
8.40

Kitajska izgnala novinarje vodilnih ameriških časnikov

Kitajske oblasti so danes sporočile, da bodo izgnale novinarje treh vodilnih ameriških časnikov. Kot so pojasnili, gre za povračilni ukrep po odločitvi Washingtona o omejitvi delovanja kitajskih medijev v ZDA.
Kitajska se je za izgon novinarjev časnikov New York Times, Washington Post in Wall Street Journal odločila sredi zaostrovanja besedne vojne z ZDA zaradi novega koronavirusa.
8.30

Srbija zaradi koronavirusa uvedla "policijsko uro"

Srbija je v torek v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa uvedla dodatne ukrepe, med njimi prepoved gibanja na prostem med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj. Zapuščanje domov v tem času bo mogoče le s posebnimi dovoljenji in za posebne naloge. Starejšim ljudem pa so sploh prepovedali, da bi zapuščali svoja stanovanja."Policijsko uro" bosta nadzirali policija in vojska.

Tako to delajo v Srbiji. Vojaki z dolgocevnim orožjem pred bolnišnicami
EPA

Omejitev potovanj v EU

Članice EU za zajezitev novega koronavirusa uvajajo 30-dnevno omejitev nebistvenih potovanj v unijo. Izjeme veljajo le za državljane EU, ki se vračajo domov, zdravnike, znanstvenike in čezmejne delavce.

Letalo na frankfurtskem letališču
EPA

Avstralija prepoveduje potovanje v tujino

Avstralski premier Scott Morrison je v državi zaradi nevarnosti koronavirusa razglasil stanje zdravstvene krize in državljanom do nadaljnjega odsvetoval potovanje v tujino. "Ne potujte v tujino, ne potujte čez morje. Življenje se bo zaradi tega koronavirusa še naprej spreminjalo," je dejal.
Avstralska vlada je tudi prepovedala nenujne dogodke v zaprtih prostorih, na katerih bi se zbralo več kot sto ljudi. Pred tem je tovrstna prepoved veljala za 500 ljudi.
Še naprej bodo ostale odprte šole. Bodo pa odslej omejeni obiski v domovih za ostarele in podobnih institucijah. Zlasti jih ne bodo smeli obiskovati ljudje, ki niso povsem zdravi, in tisti, ki so dopotovali iz tujine.
7.55

Kitajska: En domač primer nove okužbe, "uvoženih" 12

Na Kitajskem so danes zabeležili le en domači primer okužbe z novim koronavirusom in 12 "uvoženih" primerov. Bolezni covid-19, ki jo povzroča virus, je podleglo še 11 ljudi. V Južni Koreji se je medtem drugi dan zapored povečalo število novih okužb.
Po uvedbi stroge karantene zlasti za 11-milijonsko mesto Wuhan in provinco Hubei, kjer se je začel širiti novi koronavirus, se je v zadnjih dneh širjenje virusa močno omejilo. Izven province Hubei že več dni niso zabeležili nobenega novega primera okužbe, ki bi bil posledica prenosa v državi.
Vendar pa zdaj na Kitajsko prihaja vse več "uvoženih" primerov okuženih. V to državo z letali prihaja okoli 20.000 ljudi dnevno in doslej so skupaj zabeležili že 155 okuženih ljudi, ki so prišli iz tujine, je sporočila nacionalna komisija za zdravje.
7.00

Koronavirus odslej v vseh 50 zveznih državah ZDA

Prvo okužbo s koronavirusom so v torek odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA, ki se z njim spopadajo vsaka po svoje brez celovite enotne nacionalne strategije iz Washingtona. Do torka zvečer je število okužb v ZDA doseglo skoraj 6000 primerov, umrlo pa je več kot 100 ljudi.

The Mandalay Bay Resort v Las Vegasu
Reuters

Na Hrvaškem številne kršitve samoizolacije

Po podatkih notranjega ministrstva so doslej 174 ljudi ujeli pri kršitvi samoizolacije in okoli sto jih bo moralo plačati kazen. Če je bila prepoved gibanja kršena prvič, znaša kazen dobrih tisoč evrov (8000 kun), nato pa z vsakim novim prekrškom "raste eksponentno". Gostilnam še niso prepovedali delovanja, vendar so prazne, manj je tudi ljudi na ulicah, pravi naš nekadanji dopisnik iz Zagreba Mladen Mali. Več -> TUKAJ.
7.00

Kako se Grki spopadajo z epidemijo, cerkev se je precej upirala

Grška vlada med epidemijo koronavirusa že nekaj časa komunicira preko mobilnih operaterjev in državljane obvešča o ukrepih, ki jih uvaja dnevno. Grčija sicer do včeraj beleži štiri smrtne žrtve in 352 okuženih, testirali pa so 4320 ljudi. Grčija je po razglasitvi pandemije ukrepe sprejemala po polžje. Državljani so se dolgo upirali, se družili in živeli javno življenje, pri tem je bila najbolj trdovratna grška ortodoksna cerkev. Iz Aten za Večer poroča Katja Lihtenvalner. Več -> TUKAJ.
7.00

Izraelski agenti bodo nadzirali telefone

Izraelska notranja obveščevalna agencija Šin Bet je dobila posebna pooblastila za sodelovanje pri zajezitvi novega koronavirusa. Od telekomunikacijskih podjetij bodo obveščevalci pridobivali podatke o prenašalcih virusa in tistih, ki bodo v karanteni. Šin Bet bo lahko uporabljal tudi podatke o lokaciji prenašalcev virusa za 14 dni pred potrditvijo okužbe, da bi lahko identificirali njihove poti in ljudi, s katerimi so bili v stiku. V praksi bi to lahko pomenilo, da bodo lahko nadzirali vsak mobilni telefon in vsakega uporabnika telefona v državi, morda pa tudi zunaj nje. Več -> TUKAJ.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta