Koronavirus zapira tudi avtomobilske tovarne po Evropi

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.03.2020 05:58

Nezadržno širjenje novega koronavirusa povzroča resne zaplete tudi v sektorju avtomobilske industrije. Glede na to, da je žarišče virusa Italija, je razumljivo, da imajo največ težav in najstrožje ukrepe prav tamkajšnje avtomobilske tovarne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Tako je koncern FCA sporočil, da zapira nekatere svoje tovarne na Apeninskem polotoku. Italijanska vlada sicer še ni odredila popolnega zaprtja tamkajšnjih industrijskih obratov, vendar je v zvezi s tem izdala opozorilo, da v primeru obratovanja veljajo najstrožji higienski in preventivni ukrepi. Med drugim so iz italijanskega gumarskega velikana Pirelli sporočili, da so omejili proizvodnjo v svojem obratu v Settimo Torinese, saj naj bi se virus pojavil tudi med njihovimi zaposlenimi.
O prisotnosti virusa med uslužbenci poročajo tudi pri britanskem koncernu Jaguar Land Rover in francoskem velikanu PSA. O zmanjševanju intenzivnosti proizvodnje poročajo še pri španski znamki Seat, ki je v obratu blizu Barcelone (Martorel) ukinila eno izmed izmen, začasno je ustavil proizvodnjo tudi Nissan v svojih obratih pri Barceloni. Škoda, ki je prav tako del nemškega megakoncerna Volkswagen (VW), je med drugi sporočila, da se sooča s težavami pri dobavi sestavnih delov iz Azije.
Lamborghini, ki je prav tako v lasti koncerna VW, je do 25. marca ustavil proizvodnjo v tovarni v Italiji, Ferrari sporoča, da je najmanj do 27. marca ustavil proizvodnjo v svojihg dveh tovarnah. Poleg širjenja virusa med zaposlenimi se namreč avtomobilski sektor na splošno sooča s pomanjkanjem sestavnih delov in zapleti pri dobavi, saj velik del sestavnih delov za avtomobile prihaja iz Kitajske.
Hkrati se je skorajda povsem zaustavila tudi prodaja vozil. Tako je analitska hiša LMC Automotive za letos napovedala padec prodaje vozil za štiri odstotke na letni ravni, na 86,4 milijona avtomobilov. Hkrati dodajajo, da bi se lahko napovedi ob nadaljnjem širjenju virusa poslabšale za še dodatna 2 oziroma 3 milijone vozil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta