Trump (še) ni razglasil izrednih razmer v ZDA

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
09.01.2019 06:02

Ameriški predsednik vztraja pri gradnji zidu na meji z Mehiko, zaradi spora z demokrati, ki mu ne odobrijo denarja, pa ostaja delo vladnih ustanov paralizirano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dramatični nagovor ameriškega predsednika v elitnem televizijskem terminu.
EPA

Mrtvi tek med ameriškim republikanskim predsednikom Donaldom Trumpom in demokrati, ki so na novembrskih delnih kongresnih volitvah osvojili večino v spodnjem domu parlamenta, se nadaljuje. Trump je v izrednem televizijskem nagovoru iz Ovalne pisarne Bele hiše ob treh zjutraj po našem času, kar se zgodi le v najnujnejših primerih, še kar strašil Američane, da so na pomolu izredne razmere, da je na meji z Mehiko huda kriza zaradi tujcev, ki ogrožajo ZDA, in da vztraja pri tem, da pričnejo graditi več kot 3000 kilometrov dolg zid ali jekleno pregrado, za kar pa mu demokrati ne odobrijo prvih 5,7 od skupno najmanj 23 milijard dolarjev. Slednji mu niso ostali dolžni, na šestih največjih televizijskih postajah, ki so prenašale Trumpov govor, so si izgovorili pravico do enako dolgega odgovora in predsednika obtoževali, da je on kriv za to, da vlada delno ne deluje in da kakih 800 tisoč vladnih uslužbencev ne bo dobilo plače. Tako imenovano delno zaprtje vlade se bo kmalu prevesilo v četrti teden.
Trump, ki si je tokrat zavezal kravato v barvah ameriške zastave, je skušal prepričati sodržavljane, da je na južni meji vse večja humanitarna kriza in kriza nacionalne varnosti. Dejal je, da vsi Američani trpijo zaradi nenadzorovanega nezakonitega priseljevanja, mamil in kriminalnih dejanj nezakonitih priseljencev. Pri tem je naštel primere grozljivih umorov, ki so jih izvršili nezakoniti priseljenci. Pred tem je sicer dejal, da si želi ustaviti humanitarno krizo in trpljenje žensk ter otrok, ki se podajajo na nevarno pot v ZDA. Kljub nekaterim ugibanjem pa ni razglasil izrednih razmer, ampak je napovedal nov sestanek z voditelji kongresa v Beli hiši okrog financiranja varnosti na meji ter dejal, da se bo financiranje vladnih agencij obnovilo takoj, ko bodo demokrati plačali 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko, ki bo na njihovo željo železen.

Delček zidu na meji z Mehiko v Kaliforniji še stoji, a Trump bi rad ogrado ali zid na celotni, več kot 3000 kilometrov dolgi meji.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta