Turški predsednik Erdogan grozi Evropi

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
10.10.2019 17:54

Recep Tayyip Erdogan je EU zagrozil, da bo ob morebitnih kritikah odprl vrata in z milijoni beguncev preplavil Evropo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Civilisti se pred napadi umikajo globlje na kurdsko ozemlje.
Reuters

Turška vojska je sporočila, da so njene enote v prvih 24 urah ofenzive na kurdsko območje na severovzhodu Sirije dosegle vse zastavljene cilje, čeprav ni pojasnila, kateri naj bi to bili. "Naše herojske specialne enote, ki sodelujejo v operaciji Izvor miru, nadaljujejo napredovanje vzhodno od reke Evfrat," je na družbenem omrežju Twitter objavilo obrambno ministrstvo. Z območij mest Ras Al Ain in Tal Abjad so poročali o hudih spopadih, položaje Sirskih demokratičnih sil, katerih glavnino tvorijo kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG), pa so ves dan napadala turška letala. Z obmejnih območij, kjer si želi Turčija vzpostaviti 30 kilometrov globok zaščitni koridor in od tam pregnati Kurde, so bežale trume civilistov. Natančnih podatkov o žrtvah ni, s kurdske strani so poročali o več kot desetih mrtvih in desetinah ranjenih, turška stran pa morebitnih izgub ne priznava.

Evropa, zbudi se

Poleg vojaškega napada je pravo politično ofenzivo sprožil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, njen cilj pa so vsi kritiki vojaškega posredovanja v Siriji z Evropsko unijo na čelu. "Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov," je dejal v turškem parlamentu. "Nikoli niste bili iskreni," je zatrdil. "Pravite, da boste zadržali tri milijarde evrov. Ste kdaj držali kakšno obljubo, ki ste nam jo dali? Ne," je poudaril. Turčija se je z dogovorom z EU leta 2016 zavezala, da bo beguncem preprečevala odhod v Evropo v zameno za šest milijard evrov pomoči in potovanja brez vizumov v EU za Turke. Erdogan uniji očita, da ne izpolnjuje svojih zavez, v zadnjem času pa je že zagrozil, da bo odprl vrata in beguncem omogočil odhod v Evropo.

"Niso nam pomagali v Normandiji"

O stanju v Siriji je za zaprtimi vrati razpravljal tudi Varnostni svet Združenih narodov, toda najbolj zanimiva je bila reakcija Združenih držav Amerike, ki so z umikom svojih vojakov z omenjenega območja omogočile turško ofenzivo. Ameriški senatorji obeh strank so pripravili predlog zakona o uvedbi sankcij proti Turčiji. Predlog zakona predvideva zamrznitev premoženja vodilnim turškim državnim uradnikom s predsednikom države Erdoganom na čelu ter kazen za vse Američane in podjetja, ki poslujejo s turško vojsko, dokler se ta ne umakne iz Sirije. Da bi se izognil morebitnemu Trumpovemu vetu, bi moral biti zakon v obeh domovih kongresa potrjen z dvotretjinsko večino.
Ameriški predsednik Donald Trump je v sredo turško ofenzivo proti Kurdom označil za slabo idejo in ponovil nedoločene grožnje turški ekonomiji. Lakonično je dejal, da se Kurdi in Turki bojujejo že stoletja. "Kot je nekdo zapisal v zelo zelo močnem članku danes, nam niso pomagali v drugi svetovni vojni, niso nam na primer pomagali v Normandiji," je dejal glede Kurdov. Vrsta kongresnikov republikanske in demokratske stranke pa je opozorila, da izdaja Kurdov pomaga Rusiji, Iranu in Turčiji ter tlakuje pot za ponovno okrepitev Islamske države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta