Ukrajina bi za ruske ladje zaprla Bosporsko ožino, poziva tudi Nato naj pride z ladjami

M.R.
29.11.2018 17:23
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zajete ukrajinske ladje v Kerški ožini.
Reuters

Poveljnik ukrajinske mornarice admiral Igor Vorončenko je dejal, da bo Turčijo prosil, naj zaradi zadnjega incidenta med Ukrajino in Rusijo na morju pri Krimu, za ruske vojaške ladje zapre Bosporsko ožino.
"Prepričan sem, da si bo mednarodna skupnost premislila in priznala, da se je zgodila agresija proti Ukrajini," je povedal ukrajinski admiral in dodal, da bodo zaradi tega, sklicujoč se na montrojsko konvencijo, prosili Turčijo naj zapre Bosporsko ožino. "Da podučimo Ruse, kaj se zgodi ob kršenju mednarodnih pravil," je pristavil.. 
V Rusiji so se na to odzvali z besedami, da ima pravno gledano ta zahteva lahko pomanjkljivosti. "Rusija ni v vojni z nikomer in se tudi ne namerava vojskovati," je dejal ruski senator Franc Klincevič, sicer član vladajoče stranke, katere člana sta tudi predsednik Vladimir Putin in premier Dimitrij Medvedjev. Slednji je celo predsednik stranke. 

​Ukrajina na Krim ne bo spuščala Rusov

In danes je Ukrajina sporočila, da bo v času izrednih razmer, ki so jih ukrajinske oblasti uvedle zaradi tega incidenta, preko meje med Ukrajino in Krimom spuščala le še ukrajinske državljane. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pa je na Twitterju zapisal, da bo Ukrajina proti ruskim državljanom uvedla sankcije, ni pa tega širše pojasnil. sicer pa je Porošenko že pozval zvezo Nato, naj v morske vode, ki si jih delita Ukrajina in Rusija pripelje svoje vojaške ladje. Ob tem je posvaril, da želi Putin aneksirati celotno Ukrajino. 

Petro Porošenko
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta