Ukrajinci imajo resne težave: "Enkrat gredo na položaj, če preživijo, se ne vrnejo ..."

M.R.
10.09.2024 16:15

Več ukrajinskih poveljnikov je spregovorilo za televizijo CNN o stanju na bojišču, novih vojakih, ki so jih mobilizirali na podlagi nove zakonodaje, in tudi o smiselnosti vdora v Kursk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pripadnik 15. brigade Kara-Dag, ki se je prudružila obrambi Pokrovska.
REUTERS

Ameriška televizija CNN poroča, da so številne ukrajinske enote zaradi dve leti in pol trajajoče vojne že močno izčrpale številne ukrajinske vojake. Na dnu je tudi morala, še posebej med pehotnimi enotami v bližini Pokrovska, pa tudi drugod na vzhodni bojni liniji. 

Novinarji CNN-a so govorili s šestimi poveljniki in častniki, ki se borijo ali pa so do pred kratkim ukazovali enotam na tem območju. Vseh šest je dejalo, da prebegi in neposlušnost vojakov postajajo vse večji problem, še posebej pri tistih, ki so prišli na novo. Štirje sogovorniki so govorili pod pogojem anonimnosti. 

"Večina novo mobiliziranih vojakov je zapustila položaje, ne pa vsi. Ko pridejo novi fantje, vidijo, kako težko je to. Vidijo številne sovražnikove brezpilotnike, slišijo topništvo in minomete," je za CNN pojasnil eden izmed poveljnikov enote, ki se trenutno bori v Pokrovsku. 

"Enkrat gredo na položaj, če preživijo, se ne vrnejo"

Dodal je, da novi vojaki, ko gredo enkrat na položaj in to preživijo, se ne vrnejo več v enoto. "Ali položaj zapustijo, zavrnejo vojskovanje ali pa skušajo najti način, da zapustijo vojsko," je dodal. V preteklosti je bilo več prostovoljcev, novi vojaki pa niso imeli izbire in so bili poslani na bojišče. V vojsko so jih vpoklicali v okviru nove ukrajinske zakonodaje o mobilizaciji, ki je v veljavi od pomladi. Ta jim ne dopušča, da bi legalno zapustili vojsko, vse dokler vlada ne razglasi demobilizacije, za odhod lahko dobijo le posebno dovoljenje. 

Pomanjkanje topniških izstrelkov je poskrbelo za padec morale v času, ko ZDA niso dobavljale vojaške pomoči Ukrajini.
REUTERS

Zadnji zima in pomlad sta bili za Ukrajino zelo težki. Več mesecev je zamujala ameriška vojaška pomoč, zaradi česar je prišlo do kritičnega pomanjkanja streliva, hkrati pa je močno padla morala vojakov na bojišču. Slednje se je zgodilo ravno zaradi pomanjkanja topniških izstrelkov. To je pomenilo, da topništvo ni uspelo zaščititi svojih vojakov, ko se jim je približeval sovražnik. 

Dezerterjev ne prijavljajo

Ko se je položaj na bojišču za Ukrajince začel poslabševati, je vse več vojakov želelo izstopiti iz vojske. Samo v prvih štirih mesecih letošnjega leta so tožilci uvedli kazenske postopke proti skoraj 19 tisoč vojakom, ki so bodisi opustili svoje dolžnosti bodisi zbežali. 

Ukrajinska vojska naj bi imela več kot milijon pripadnikov. Všteti so tudi vsi, ki svoje dolžnosti opravljajo v različnih uradih. Več častnikov je za CNN povedalo, da številni poveljniki ne želijo prijaviti dezerterjev in nedovoljenih odsotnosti, ker upajo, da se bodo vojaki vrnili v svoje enote in se jim zato ne bo treba soočati s kaznijo. 

Velika premoč Rusov

Ruski predsednik Vladimir Putin je dal jasno vedeti, da želi Rusija prevzeti nadzor nad celotnima ukrajinskima regijama Lugansk in Doneck. Zavzetje Pokrovska, ki je pomemben za oskrbo, pa bi predstavljal velik korak proti uresničitvi tega cilja. Nahaja se na ključni cesti, ki ga povezuje z drugimi mesti v regiji, poleg tega pa ga železniška proga povezuje z Dneprom. Blizu mesta se nahaja še zadnji rudnik pod ukrajinskim nadzorom, v katerem kopljejo koks za proizvodnjo jekla, enega najbolj pomembnih resursov v vojni. 

Ruski predsednik Vladimir Putin je dal vedeti, da želi Rusija nadzor nad regijama Lugansk in Doneck.
REUTERS

Ukrajinci so številčno precej šibkejši. Premoč Rusov naj bi znašala deset ruskih vojakov na enega ukrajinskega. Poleg tega pa se zdi, da se Ukrajinci borijo s težavami, ki so jih povzročili sami. Častnik iz brigade, ki se bori v Pokrovsku, je za CNN povedal, da je težava tudi v slabi komunikaciji med različnimi ukrajinskimi enotami. Imeli naj bi celo primere, ko vojaki drugim enotam niso razkrili celotnega stanja na bojišču, ker so se bali, da bo videti slabo. Eden izmed poveljnikov v severnem Donecku je ob tem za ameriško televizijo pojasnil, da je njegovo krilo postalo tarča ruskih napadov, ker vojaki iz sosednih enot niso sporočili, da so svoje položaje zapustili. 

Vdor v Kursk

Kijev je v začetku avgusta presenetil z vdorom na rusko ozemlje, v regijo Kursk. S tem je presenetil Moskvo, ukrajinski vojaški vrh, vključno s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, pa je govoril, da so s tem želeli preprečiti nadaljnje ruske napade na sever Ukrajine. Hkrati naj bi želeli pokazati svojim zaveznikom, da lahko s pravo podporo ukrajinska vojska vrne udarec in na koncu zmaga v vojni. Operacija je hkrati dala nekaj zagona izčrpanemu ukrajinskemu narodu. 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zagovarja vdor v Kursk. 
EPA

Vendar pa ukrajinski vojaki, ki so sodelovali v operaciji Kursk, ne zaupajo preveč tej strategiji. Za CNN so v eni izmed gostiln ob meji med Kurskom in Ukrajino podvomili v smiselnost tega. "Čudno je bilo vdreti v Rusijo, saj bi morali v tej vojni braniti svoje ozemlje, zdaj pa se borimo na teritoriju druge države," je povedal eden izmed njih. 

Nekateri častniki zdaj iščejo načine, da se oddaljijo od prve bojne linije. Eden izmed njih je za CNN povedal, da ga k temu ženejo nesoglasja s svojim novim nadrejenim. Da se to dogaja vse bolj pogosto, so za CNN povedali tudi nekateri drugi poveljniki. Število vojakov v enoti enega izmed poveljnikov se je zmanjševalo iz dneva v dan, vse dokler enote ni bilo več. Nikoli niso dobili dovolj okrepitev, glavni krivec za to pa naj bi bila vlada. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta