Ukrajinsko vodstvo: Diplomatska rešitev verjetnejša kot ruski napad

STA, M.R.
06.02.2022 15:07

Ukrajinsko predsedstvo je zatrdilo, da je možnost za diplomatsko rešitev naraščajočih napetosti z Rusijo večja kot za ruski napad. To stališče zagovarjajo kljub današnjim opozorilom ZDA, da Moskva pospešuje priprave na invazijo in da ima ob meji v pripravljenosti že 70 odstotkov vojakov, potrebnih za napad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Vaje za ukrajinske rezerviste

EPA

"Poštena ocena razmer kaže, da je možnost iskanja diplomatske rešitve za deeskalacijo še vedno bistveno večja od grožnje nadaljnje eskalacije," je besede svetovalca ukrajinskega predsedstva Mihaila Podoljaka povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Povedal je, da Rusija redno izvaja obsežne rotacije vojakov, manevre in razporejanje orožja, odkar je lani spomladi strnila sile na ukrajinski meji. S tem želi "zagotoviti stalen velik psihološki pritisk", je pojasnil.

"Za našo obveščevalno službo in naše oborožene sile ta ruska dejavnost ni popolno presenečenje," je dejal Podoljak. Poudaril je, da so zahodni podporniki Ukrajine prejeli "znatno količino" svojih obveščevalnih podatkov o ruskih dejavnostih ravno iz Kijeva.

Podoljak je še dodal, da ima le Kremelj odgovore na to, kako dolgo bo trajala takšna ruska aktivnost in s kakšnim namenom se vzdržuje.

Ukrajinski vojak ob meji z Doneckom

 

REUTERS

Ukrajinsko predsedstvo se je s temi izjavami odzvalo na današnje opozorilo Washingtona, da po ocenah ameriških obveščevalnih služb Moskva pospešuje korake v potencialno obsežno invazijo. Rusija naj bi ob ukrajinski meji zbrala že okoli 110.000 vojakov oziroma 70 odstotkov sil, ki bi jih potrebovala za tovrsten napad.

Ameriški uradniki so še opozorili, da bi Vladimir Putin že do sredine februarja lahko zagotovil približno 150.000 vojakov, kolikor jih potrebuje za invazijo.

ZDA sicer niso prepričane o tem, ali se je Putin dejansko odločil za napad. Ta bi bil sicer lahko omejen le na prorusko regijo Donbas, lahko pa bi šlo tudi za invazijo na celotnem ozemlju, so dodali uradniki.

Ocenili so še, da bi v obsežnem napadu umrlo od 25.000 do 50.000 civilistov, od 5000 do 25.000 ukrajinskih vojakov in od 3000 do 10.000 ruskih vojakov.

Macron na obisk v Moskvo

ZDA je v Evropo napotila skoraj 3000 dodatnih vojakov, vendar njihova naloga ni "začetek vojne" proti Rusiji v Ukrajini, je danes zatrdil svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost Jake Sullivan. "Vojake smo v Evropo poslali za obrambo ozemlja Nata," je povedal za ameriško televizijo Fox.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se v ponedeljek odpravlja v Moskvo, dan zatem pa v Kijev na pogovore, katerih cilj je deeskalacija krize in napredovanje zastalega mirovnega načrta s proruskimi separatisti v vzhodni Ukrajini. Regijo bo naslednji teden obiskal tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki se bo o Ukrajini na ponedeljkovem obisku v Washingtonu pogovarjal z ameriškim predsednikom Bidnom.

Rusija sicer ves čas zanika, da načrtuje kakršno koli invazijo na Ukrajino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta