V azijski državi Brunej bodo uvedli kamenjanje za istospolne pare

A.S.
28.03.2019 16:00

3. aprila bo v Bruneju na jugovzhodu Azije začelo veljati šeriatsko pravo, ki bo privedlo nazaj tudi kamenjanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smernice je predlagal sultan Haji Hassanal Bolkiah.
REUTERS

Prebivalci države bodo tako pod novim drakonskim kazenskim zakonikom, ki poleg kamenjanja prinaša tudi amputacijo roke in noge za vse, ki bi kradli. Smrtna kazen bi bila "gledana s strani skupine muslimanov". V državi, ki je v zadnjih letih prevzela bolj konzervativno obliko islama, so o uvedbi šeriatskega prava, ki prinaša stroge kazni, razmišljali že leta 2014. Smernico je podal tamkajšnji sultan, ki je eden izmed najbogatejših državnih voditeljev. Ima okoli 20 milijard dolarjev, na prestolu pa je od leta 1967.
Alkohol je v državi že prepovedan, veljajo pa tudi finančne in zaporne kazni, če ima oseba izvenzakonskega otroka ali ne moli v petek, poroča Guardian. Implementacijo vseh kazni iz tovrstnega prava je sicer nekoliko upočasnil tamkajšnji odpor, vendar bodo v veljavi od aprila dalje.
Brunej je bila do leta 1984 britanska kolonija, homoseksualnost pa je bila prepovedana še od časov britanske nadvlade. Z novim zakonom pa tako istospolnim ne grozi le zapor, temveč smrtna kazen, ki je predvidena tudi za sodomijo, prešuštvo in posilstvo. Novica o novih zakonih, ki ciljajo predvsem na istospolne, je dvignila veliko prahu, Amnesty International pa je že pozival k ustavitvi implementacije. Šeriatsko pravo bi veljajo le za muslimane, ki predstavljajo okoli dve tretjini populacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta