(VIDEO) Kako so ruski vojaki s pomočjo podzemne cevi presenetili Ukrajince in zasedli pomemben položaj

M.R.
01.02.2024 10:18

Ruski vojaški blogerji so objavili, da naj bi bili ruski vojaki v Avdijivki velik napredek dosegli s pomočjo podzemne cevi, skozi katero so se pretihotapili do položajev ukrajinske vojske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Cev, ki vodi do utrjenih položajev v nekdanjem hotelskem kompleksu Carski lov v Avdijivki, naj bi bili odkrili že pred letom dni, ko ruska vojska še ni aktivno oblegala tega ukrajinskega mesta v regiji Doneck. Priprave za operacijo naj bi bile tekle v popolni tajnosti, vključevale pa so tudi čiščenje cevi. 

Da ukrajinska vojska ne bi slišala njihovih aktivnosti v cevi, je ruska vojska s topništvom oblegala ukrajinske položaje v Avdijivki. Prvi poskus preboja skozi cev, ki je široka slab meter, ruskim vojakom ni uspel. Narediti so morali nove odprtine za ventilacijo, ko pa ni več zmrzovalo, je cev poplavila še voda. 

Šele v zadnjih dneh so jurišne enote Veteranske brigade Prostovoljnega korpusa ruskih oboroženih sil uspele prodreti tako globoko, da so lahko uresničile svoj drzni načrt. 150 ruskih obveščevalcev se je splazilo skozi več kot dva kilometra dolgo cev s premerom 80 centimetrov. 

Ko so prišli za ukrajinsko obrambno linijo, so večji del utrjenega položaja odsekali od glavne skupine ukrajinskih oboroženih sil v Avdijivki. Poleg tega pa so zajeli tudi skupino ukrajinskih vojakov. 

Z rusko operacijo je ukrajinska vojska izgubila pomembno utrjeno območje, kar je znatno oslabilo njihov položaj na tem delu fronte.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta