Virginia Tilley: Priznati Palestino bi bilo kot bi priznali nekdanje bantustane južnoafriškega apartheida

Kristina Božič
08.03.2019 13:47

Priznana profesorica političnih ved z univerze Southern Illinois je strokovnjakinja politik rasnih in etničnih konfliktov. Pojasnjuje, zakaj se moramo boriti proti sodobnemu apartheidskemu režimu, ki ga Izrael v 21. stoletju uresničuje v Palestini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zakaj Izrael počne, kar počne? Zakaj še naprej gradi in širi naselbine, kjer naj bi bila bodoča palestinska država? Apartheid to pojasni. Izrael ne more pristati na resnično suvereno palestinsko državo znotraj lastnih meja, ki bi zahtevala odprte meje, da bi si lahko zagotovili vsaj najbolj temeljno gospodarstvo," pojasnjuje Virginia Tilley logiko zidu, sistematične diskriminacije in obkoljevanja Palestink in Palestincev.
Reuters

Proučevali ste kolonialne sisteme podreditve, oblike etničnih in nacionalističnih vladavin v El Salvadorju, v Južnoafriški republiki, na Fijiju. Danes mnogi trdijo, da je Izrael zadnji kolonialni projekt. Je to pravi opis?

Osebni Arhiv
"Velika nevarnost apartheida je, da skupina, ki vlada, postane tako obupana in skrajna, da izžene vse domorodne prebivalce – raje kot da bi z njimi začela deliti vladavino, ozemlje in naravna bogastva. Če v Palestini pride do tega, bomo soočeni s katastrofo na Bližnjem vzhodu," svari ameriška politologinja.
Reuters
"Izrael je danes država, ki odprto trdi, da ima pravico biti rasistična. Beseda rasizem jim ni všeč, a kar zagovarjajo in politike, ki jih uresničujejo, so točno to," pravi Virginia Tilley. Na fotografiji izraelski vojaški policist, ki je "aretiral" palestinske prebivalce v palestinskem mestu Hebron na okupiranem Zahodnem bregu. 
Reuters
"Predstavniki Izraela svarijo, da je vprašanje legitimnosti najbolj resno varnostno vprašanje, s katerim je soočen Izrael. Ne terorizem, ne Palestinke in Palestinci, ampak legitimnost. Delegitimizacija. Apartheid nosi to grožnjo," pojasnjuje Virginia Tilley.
Reuters
"Izrael je danes edina država, ki ima v zakonih urejen cilj, da iz pravice do državljanstva izključi prebivalstvo, ki že od nekdaj biva na območju Palestine," opozarja ameriška politologinja.
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta