ZN bodo novinarjem v Ukrajini zagotovili zaščitno opremo, koliko novinarjev je doslej umrlo med vojno v Ukrajini?

STA, M.R.
17.03.2022 13:11

Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) je sporočila, da bo novinarjem, ki delajo v Ukrajini, zagotovila neprebojne jopiče in čelade.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novinarjem, ki delajo v Ukrajini, bo Unesco zagotovil neprebojne jopiče in čelade.
Profimedia

Odločitev prihaja po smrti več novinarjev, kar je sprožilo proteste medijskih skupin, ki trdijo, da Rusija ne ščiti vojnih poročevalcev, kot to zahteva mednarodno pravo.

Unesco namerava organizirati tudi spletne tečaje usposabljanja za delo na bojnih območjih in prvo pomoč. Prav tako si prizadeva čim prej zagotoviti usposabljanje za novinarje v Lvovu, zahodnem mestu, kamor se je zaradi obleganja glavnega mesta Kijeva preselilo veliko medijskih organizacij.

"Novinarji in medijski delavci v Ukrajini tvegajo svoja življenja, da bi lokalnemu prebivalstvu zagotovili življenjsko pomembne informacije in svet seznanili z realnostjo te vojne," je v izjavi dejala generalna direktorica Unesca Audrey Azoulay.

Prva pošiljka 125 jopičev in čelad bo razdeljena zlasti ukrajinskim novinarjem, ki so prej poročali o lokalnih temah, zdaj pa so se znašli v vlogi vojnih dopisnikov, ne da bi bili ustrezno usposobljeni za s tem povezana tveganja.

Unesco je prav tako sporočil, da bo zagotovil sredstva za odprto telefonsko linijo, ki jo je vzpostavil ukrajinski nacionalni sindikat novinarjev in na katero lahko novinarji kadarkoli pokličejo za pomoč pri evakuaciji z nevarnega območja.

Po zadnjih podatkih so bili od začetka invazije pred tremi tedni ubiti najmanj štirje novinarji, med njimi novinar televizije Fox News in ukrajinski snemalec, ki je pomagal njegovi ekipi. Ubita sta bila tudi ameriški dokumentarist Brent Renaud in ukrajinski novinar Jevgenij Sakun, kar je sprožilo proteste medijskih skupin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta