Ali cepiva proti covidu vplivajo na rodnost?

24.10.2021 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Nekatere ženske se ne želijo cepiti proti covidu-19 zaradi pomislekov, da bi cepivo lahko vplivalo na njihovo plodnost, kar na socialnih omrežjih javno objavljajo. Zdi se, da borci proti cepljenju spodbujajo te strahove in zavajajo ženske, da bi cepivo lahko vplivalo na njihovo možnost zanositve zdaj ali v prihodnosti in povečalo tveganje za splav. Vendar nimamo raziskav, ki bi podprle njihove trditve. Znanstveniki zatrjujejo, da cepiva proti covidu ne vplivajo na plodnost, ne povzročajo splava in so med nosečnostjo varna in učinkovita zaščita pred boleznijo. Covid-19 pa lahko pri nosečnicah povzroči hudo obliko bolezni.

Od kod mit o vplivu na plodnost? Mite o cepivu, ki vpliva na plodnost, najdemo na spletnih straneh v ZDA, kjer so decembra 2020 izpostavljali trditev evropskega zdravnika, medtem ko je bilo cepivo šele v tretji fazi preizkušanja. V blogu, ki je bil od takrat izbrisan, je zdravnik domneval, da so v posteljici beljakovine, ki so podobne beljakovinam v virusu. Mislil je, da lahko protitelesa v cepivih, ki blokirajo beljakovine, vplivajo tudi na posteljico. Toda virusni in placentni proteini si niso dovolj podobni, da bi se to zgodilo, kar so študije potrdile.

Kaj še pravi znanost? Od začetka uvajanja cepiva je bilo po vsem svetu cepljenih šest milijard ljudi, vključno s Pfizerjem in Moderno, priporočenima cepivoma v Avstraliji za mlajše od 60 let, in nosečnicami. Pfizer je edino cepivo, ki je na voljo na Novi Zelandiji. Sočasne epidemije neplodnosti in splava ni bilo. Po cepljenju so spremljali več populacij žensk. Pri ženskah, ki so bile cepljene proti covidu, niso odkrili razlik pri označevalcih kakovosti foliklov jajčnikov (jajčec) v primerjavi z necepljenimi ženskami. Študije niso pokazale razlik v stopnji implantacije zarodkov pri ženskah, ki so bile cepljene pred oploditvijo in vitro (IVF), v primerjavi z necepljenimi ženskami. Študije so raziskale tudi učinek cepiva na moško plodnost. Pri primerjavi vzorcev, odvzetih pred cepljenjem in po njem, niso ugotovili sprememb v volumnu, koncentraciji, gibljivosti (sposobnost pravilnega plavanja) in skupnem številu gibljivih semenčic.

Epa

Kako je s cepljenjem v nosečnosti? Študije so zajele tudi splav. Če bi protitelesa povzročila težave pri posteljici, bi pričakovali splav, pa ni tako. Znanstveniki so jasni, da je cepivo varno med nosečnostjo. V študijah nosečnic v Kanadi in Združenih državah Amerike, ki so prejele cepivo, so bili manjši neželeni učinki podobni kot pri odraslih ženskah, ki niso noseče, zapleti med nosečnostjo pa so bili podobni kot pri necepljenih nosečnicah. Raziskave so pokazale, da ima cepljenje v nosečnosti še dodatno korist, saj otrok pridobi nekaj zaščite pred covidom. Protitelesa so odkrili v krvi popkovine in materinem mleku, kar kaže na začasno oziroma pasivno imunost dojenčkov. Cepljenje v kateri koli fazi nosečnosti torej prinaša dodatno korist.

Kaj pa plodnost? Cepivo proti covidu - tako kot vsako drugo cepivo, ki ste ga prejeli v otroštvu, in tako kot cepivo proti gripi, ki ga prejmete vsako sezono - povzroči imunski odziv telesa. Sestavine cepiva telo razgradi v nekaj urah, kar pomeni, da cepivo proti covidu ne ostane v vašem telesu. Po cepljenju imate protitelesa, pripravljena na ukrepanje, če bi bili v prihodnosti izpostavljeni virusu. Ni povezave z neplodnostjo ali splavom. Noseče ženske in ženske, ki načrtujejo nosečnost, bi lahko bile še vedno zaskrbljene ali bi imele vprašanja o cepljenju proti covidu. Priporočamo jim, da se pogovorijo s svojim zdravnikom ali babico in tako pridobijo informacije in odgovore na vsa vprašanja. (The Conversation)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta