Butalci kot butalci

Namesto da bi celo leto le sedeli doma in nič delali, bodo zdaj cel mesec in brez ene same izjeme, torej res na čisto vsakem koraku, ob vsaki priložnosti, pri vsakem delu in ob vsaki dejavnosti, preverjali PCT - preživele cepljene trotle.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Originalni Butalci
Ilustracija: Marko Kociper

Tudi v Butalah so uvedli pravilo PCT. Vdrli so v televizijski studio in kameram sporočili, da bodo Butale poslej barvno, rasno, spolno, nacionalno, politično, zavedno, enoumsko in butalsko čiste. "V Butalah lahko živijo samo Preživeli Cepljeni Trotli," so rekli in začeli - brez izjeme - preverjati - krvno, ne slinavo -, ali so vsi cepljeni trotli preživeli.

Butalci so pač butalci. Namesto da bi bili pametni, tako kot je ves svet, ki ga tako kmalu ne bo več, ker ga bo Elvis, ki je še vedno živ, poplavil, zakuril, razstrelil in zastrupil, skratka, ubil, zato ga je v tem kratkem času, ki nam je preostal, treba čim bolj izkoriščati. Ne, Butalci so raje še najprej tako majhni in nerazviti, da je njihovo morje še vedno slano, njihove reke še vedno le žuborijo, njihove gore pa še vedno polne tako majhnih, lesenih in starih planinskih bajt, da se morajo levi in desni drenjati pred vrati. Butalci kot butalci se še vedno, pa čeprav so tudi oni že v tretjem tisočletju, zanašajo le na svojo kmečko pamet. Saj ne moreš verjeti.

Butalci kot butalci, namesto da bi celo leto le sedeli doma in nič delali, bodo zdaj cel mesec in brez ene same izjeme, torej res na čisto vsakem koraku, ob vsaki priložnosti, pri vsakem delu in ob vsaki dejavnosti, preverjali PCT - preživele cepljene trotle.

Namesto da bi bile gostilne še naprej zaprte pa da ženam ne bi bilo treba z valjarjem in viklerji dolgo v noč čakati za vrati, možem pa ne bi bilo treba ves dan dajati za rundo.

Namesto da bi bili koncerti, muzeji, razstavišča, gledališča še naprej zaprti, da bi kulturnemu ministrstvu ostalo dovolj denarja za dosti bolj nujno subvencioniranje množične proizvodnje trohtov, butalskih narodnih noš, ki se v Butalah ne nosijo le na diplomatskem parketu, temveč tudi na butalskem makadamu.

Namesto da bi vse bolnice napolnili zgolj tisti brez potrdila PCT, saj potem ne bi potrebovali toliko zdravnikov toliko različnih zdravstvenih strok, saj potem ne bi bile čakalne vrste tako dolge, saj potem medicinske sestre in bratje ne bi bežali v tujino in saj potem zdravstvo ne bi dolgočasilo živahnih političnih kampanj.

Namesto da bi prepovedali vse športne aktivnosti, amaterske in profesionalne, pri katerih brizga švic, saj tako otroci ne bi imeli več čudnih zgledov o zdravem, aktivnem, športnem, poskočnem, živahnem, otroškem, pač pa bi lahko veseli in debeli cele dneve v miru sedeli pred igralniškimi konzolami ter tlačili vase vse dobrote z najbolj vidnih, najlaže dosegljivih in najbolj reklamiranih trgovskih polic v najbolj kričečih, največjih in najcenejših družinskih paketih.

Namesto da bi vsi delali od doma, saj bi tako lahko vstajali za kosilo in nam ne bi bilo treba za zajtrk jesti jabolk in medu, saj bi delali, ko bi se nam zljubilo, in ne, ko bi se nam ljubilo, saj bi bili tako končno plačani po delu - pospravljanju, popravljanju, počivanju -, ne pa po nedelu kot zdaj.

Namesto da bi se vsi otroci šolali na daljavo, saj tako starši ne bi bili izpostavljeni stresom in zamudam zaradi prevozov v šolo, iz šole, na plesne vaje in k verouku.

Namesto da bi zaprli vse, so Butalci kot butalci zaprli le trgovine, in le v nedeljo!

Namesto da bi bili Butalci pametni kot ves svet okrog njih, so sprejeli zakon, saj ne boste verjeli, ki zapoveduje, da vsak odrasel in nedorasel PCT Butalec čim več in čim bolj vznemirja vse butalske politike, s poslanci vred! Če ne, je kaznovan s 500 do 1000 udarci z bičem sredi Butal!

Butalci kot butalci, namesto da bi svoje politike zaščitili in apolitičnim Butalcem prepovedali zgolj pogledati posvečena in nedolžna obličja božanstev, ki se z opravljanjem nečednih rabot žrtvujejo za svoje volivce, namesto da bi ukazali poljubljanje teh umazanih rok, so Butalci kot butalci rekli, da so politiki za to, da se jih vznemirja, kajti če niso vznemirjeni, potem si lahko začnejo domišljati, da niso - butalci. Če kaj, pa Butalci ne prenesejo neenakopravnosti. Če smo Butalci, smo butli vsi!

Skratka, spoštovane in spoštovani PCT-jci, ne imejte Butalcev za butalce!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta