Jernej Damjan v novi vlogi pri smučarski zvezi: Na družbenih omrežjih nimaš dneva počitka

17.10.2021 02:00
Letos je smuči postavil v kot in se posvetil delu z družbenimi omrežji in marketingu, iz katerega je diplomiral že med kariero.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marketing ima v malem prstu. Foto: STA
STA

​Potem ko je zdaj že nekdanji smučarski skakalec, 38-letni Jernej Damjan, maja letos oznanil, da končuje profesionalno kariero, je ostal aktiven - najbolj pri Smučarski zvezi Slovenije, kjer je odgovoren za spletni marketing in družbena omrežja. Med kariero je namreč doštudiral marketing in se z njim ukvarja že dlje časa. "Pri Smučarski zvezi Slovenije sem zadolžen za spletni marketing in družbena omrežja za nordijski del zveze. Družbena omrežja so na globalni ravni postala orodje, ki počasi prevladuje na trgu marketinga. Prehitevajo vse medije in so prihodnost, nanje se naslanja večina sponzorjev oziroma globalnih podjetij. Mi se kot organizacija, odvisna od prihodkov, ki jih prispevajo sponzorji, moramo prilagajati sistemu in iti v korak s časom. Dobra platforma na socialnih omrežjih je predpogoj za nadaljevanje uspešnega dela v prihodnosti," razloži o pomembnosti rabe družbenih omrežij.

Za instagram so potrebne dobre foto in video vsebine. Redno ga uporablja tudi sam. Foto: Instagram
Instagram

O tem, kako lahko omrežja pripomorejo k promociji športa, Jernej Damjan razloži, da je po svetu ogromno ljudi zaslovelo prav prek spleta: "Ni pomembno, s čim se ukvarjaš. Če je marketing dober, lahko hitro zasloviš. Če nimaš prostora, da pokažeš svoje talente, jih lahko tukaj. Ogromno popularnih pesmi v zadnjih nekaj letih je zaslovelo zaradi kanala TikTok. Zavedati se moramo, da postajajo družbena omrežja vedno močnejša. Nenehno se tudi spreminjajo in nadgrajujejo, zato jih je treba spremljati in se sproti izobraževati. Delo z omrežji je eno najtežjih v marketingu. Če si na primer znal narediti eno stvar na facebooku letos spomladi, ni nujno, da jo znaš tudi zdaj, saj se platforma nenehno spreminja."

Prve ne pozabiš nikoli, sploh če so, kot v Saporu 2014, na zmagovalnem odru trije slovenski skakalci: Peter Prevc, Jernej Damjan in Robert Kranjec. Foto: Epa
Epa

Z brisanjem komentarjev se ustvarja javno mnenje

Kot eno največjih težav pri družbenih omrežjih in tudi medijskih portalih izpostavi komentarje. "Menim, da so komentarji sicer dobra stvar, je pa težava, da jih nekateri brišejo. S tem se lahko ustvarja javno mnenje. Če zbrišeš vse pozitivne komentarje pod novico, bo ta takoj postala negativna. In obratno: če zbrišeš negativne, bo delovala pozitivno. Menim, da je to slabo, saj taka praksa ne vodi k nobeni debati," je kritičen do brisanja komentarjev.

Eden najlepših spominov ga veže na Kuusamo 2017. Foto: Reuters
Lehtikuva
Nastopil je na štirih olimpijskih igrah, v Pekingu 2022 bo strokovni koordinator reprezentance. Foto: Robert Balen
Robert Balen

Prizadeva si za večjo konzumacijo foto in video vsebin, ki jih potem uradne strani športnih društev objavljajo na spletu. Pojasni, da se objave oblikujejo glede na platforme. "Twitter je na primer postal čisto političen kanal in zato tam foto in video vsebine niso tako opažene kot drugod. Na instagramu pa brez dobrega foto in video materiala nimaš kaj iskati. Pri naši smučarski zvezi je nekoliko težava v tem, da sem za vse skupaj zadolžen sam. Najprej bi bilo treba vzpostaviti dober sistem, da bi lahko delal od koderkoli. Fizično je nemogoče, da sem z vsako ekipo vsak dan na terenu. Če pa nisi ažuren oziroma nimaš vsakodnevne vsebine, nisi več nikjer," pojasni.

​Delo komentatorja ga veseli

Nekdanji skakalec aktivno sodeluje tudi z Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) in Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok). "Sodelujem z obema organizacijama, a ne na področju spletnega marketinga in urejanja družbenih omrežij, temveč gre za svetovalne funkcije v raznih odborih in zborih. Kaj bo pa v prihodnje, bomo šele videli," še pove o tem sodelovanju.

Izkušnje ima tudi kot strokovni komentator smučarskih skokov in poletov. "Delo na televiziji v vlogi strokovnega komentatorja me veseli, ne glede na to, kaj se dogaja. Upam, da bom to delo opravljal tudi v prihodnje. Kot sem užival v skokih, uživam tudi v tej vlogi," poudari Jernej Damjan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta