Klorofilna voda: Spletni trend s supermočjo?

The Conversation
11.12.2022 02:00

Na klorofilno vodo prisegajo mnoge slavne osebnosti, vključno s Kourtney Kardashian. Kaj je o njeni zdravilni moči res in kaj ne?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pijte zeleno, ne kalorično. Oglaševalska industrija je brezmejna.
Profimedia

Če na spletu sledite trendom, povezanim z zdravjem, ste skoraj zagotovo že slišali za klorofilno vodo. O njej je mogoče prebrati prav vse - od tega, da čisti kožo, preprečuje neprijetne telesne vonjave in oskrbuje telo z energijo in kisikom, do tega, da razstruplja jetra in preprečuje raka. Klorofilno vodo lahko kupite v obliki tekočega koncentrata ali že zmešano z vodo. Na spletu je mogoče najti različne videoposnetke pričevanj o njenih koristnih učinkih za zdravje. Na klorofilno vodo prisegajo tudi mnoge slavne osebnosti, vključno s Kourtney Kardashian.

Kaj je že klorofil? In kaj klorofilna voda?

V srednji šoli ste pri biologiji verjetno slišali, da gre za precej zdravo stvar. Klorofil je pigment, ki daje rastlinam (pa tudi nekaterim algam in bakterijam) značilno zeleno barvo. Hkrati je ključen pri fotosintezi, biokemijskem procesu pretvorbe sončne energije v kemično energijo, shranjeno v obliki glukoze. Glavna sestavina klorofila je magnezij, ki je ključno hranilo, nujno za ohranjanje zdravja živcev in mišic, uravnavanje ravni krvnega sladkorja in krvnega tlaka ter gradnjo kosti, beljakovin in DNK. Kemična zgradba klorofila je podobna kemični zgradbi protohema, dela rdečih krvničk, ki prenaša kisik po krvi.

Opis voda s pigmenti, ki ohranja rastline zdrave in ki vsebuje hranila, ki jih nujno potrebujemo tudi ljudje, zveni odlično. Toda na žalost stvar ni tako preprosta. Prvič, klorofil ni topen v vodi. Ti proizvodi torej ne vsebujejo klorofila iz rastlin, ampak molekulo klorofilin, pridobljeno iz klorofila s procesom, poimenovanim saponifikacija. V bistvu gre za reakcijo med klorofilom in natrijevim hidroksidom, pri čemer nastane manjša v vodi topna molekula. K temu, da ostane svetlo zelena, prispeva druga reakcija, med katero magnezij zamenja stabilnejši baker. Bolje bi bilo, če bi te proizvode poimenovali vodica z natrijem, bakrom in klorofilinom, vendar jih pod tem imenom zagotovo ne bi bilo mogoče tako dobro tržiti.

Pa je res tako zdrava?

Samo zato, ker je bila pretvorjena iz naravne oblike, ni avtomatično izgubila svojih zdravilnih učinkov. Obstaja precej dokazov o tem, da diete z veliko klorofila pozitivno vplivajo na zdravje, poudarja Emma Beckett s fakultete za vede o okolju in življenju Univerze v Newcastlu. Toda ker se ti dokazi nanašajo na diete, bogate z zeleno rastlinsko hrano, zaslug za to ni mogoče pripisati samo vodi, ki vsebuje predelani izvleček delčka zelenih rastlin. Poleg tega so bili ti dokazi največkrat pridobljeni v okviru laboratorijskih raziskav oziroma raziskav na živalih. Pri njih so bile uporabljene zelo visoke koncentracije, kar pomeni, da bi morali, če bi hoteli doseči te odmerke, popiti zares velike količine klorofilne vode ali si jo kar vbrizgati v telo, česar pa raje ne počnite.

Obstajajo tudi študije (večinoma zelo majhne) o vplivih klorofilne vode na kožo in o tem, da jo je mogoče uporabljati kot dezodorant. Toda pri večini gre za nanašanje klorofilov in klorofilinov neposredno na kožo. Ni treba biti ravno znanstvenik, da bi vedeli, da to ni enako, kot če ga pijemo zmešanega z vodo.

Kako pa klorofil vpliva na oskrbo z energijo in kisikom? Morda se to zdi smiselno že na podlagi preproste logike, saj to vlogo igra tudi pri rastlinah, in zaradi njegove podobnosti s hemoglobinom. Toda dokazov, ki bi podpirali te trditve, preprosto ni. Obstaja nekaj majhnih pilotnih študij o pšenični travi in krvni bolezni talasemiji. Toda pšenična trava je veliko več kot samo klorofil. Poleg tega ni nujno, da je nekaj, kar pomaga pacientom z neko boleznijo, koristno tudi za zdravje vseh drugih ljudi.

Zakaj torej toliko ljudi trdi, da se po uživanju klorofilne vode počutijo bolje? Prvo vprašanje je, kdo sploh objavlja te zgodbe na socialnih omrežjih. Je mogoče tem ljudem zaupati? Gre zgolj za oglaševanje ali za resnične izkušnje uporabnikov? Drugo vprašanje pa se glasi, ali morda vse skupaj ni le placebo učinek, o katerem govorimo, ko se počutimo bolje že zaradi tega, ker uživamo nekaj, kar velja za zdravilno. Najbolj pomembno je, da je glavna sestavina klorofilne vode - voda. Ta je nedvomno zelo pomembno hranilo in ljudje bi je morali dejansko popiti več. Kdor pije klorofilno vodo, morda na splošno popije več vode ter manj sladkih pijač in alkohola. Pojasnilo za njihovo boljše počutje bi lahko bila že njihova boljša hidriranost.

Kaj pa morebitni negativni učinki?

Uživanje prevelikih količin (več odmerkov na dan) lahko povzroči stranske učinke, kot so slabost, bolečine v želodcu, razbarvanje blata in obarvanost zob. Tako kot vsa prehranska dopolnila lahko tudi klorofilna voda vpliva na delovanje zdravil. Poleg tega še ni bilo opravljenih dovolj obsežnih študij o tem, ali jo lahko brez skrbi uživajo tudi pripadniki ranljivih skupin, kot so nosečnice in doječe matere.

Med posrednimi negativnimi učinki uživanja klorofilne vode je tudi njena cena. Za pol litra koncentrata, ki ga je treba razredčiti z vodo, boste odšteli približno 15 evrov. To je kar drag način za povečanje vnosa vode, če mislite, da je ne popijete dovolj, zlasti ker je voda iz pipe večinoma dovolj kakovostna in poceni. Čeprav ima določne koristne učinke, lahko te požanjete tudi z uživanjem rastlinske hrane. Če boste denar zapravljali za klorofilno vodo, ga bo ostalo manj za nakup druge hrane in pijače, ki utegneta biti bolj koristni za zdravje.

Če jo radi pijete, imate dovolj denarja za njen nakup ter nimate nobenih bolezni in ne jemljete nobenih zdravil, potem si jo kar privoščite. Večje količine klorofila lahko zaužijete tudi na druge načine, denimo tako, da na svoj jedilnik uvrstite več zelene zelenjave. Vodi lahko izboljšate okus z dodajanjem cenejših stvari, kot so meta, sadje ali čaj. Ne le da so cenejši, imajo tudi večje koristne učinke za zdravje. Res pa je, da na tiktoku nikoli ne bodo dosegli tako veliko ogledov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta