Najlepši je jesenski vrt. Je barvito listje res dovolj?

Matic Sever Matic Sever
08.09.2024 04:00

Nekateri v klasičnem pomladnem nakupovanju in preurejanju kupujejo predvsem spomladi cvetoče rastline ter morda pomislijo še na poletje, z jesenjo pa so hitro zadovoljni, kot bi barvito listje že bilo dovolj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zanimivo je, da ene najbolj klasičnih jesenskih trajnic, to so jesenske anemone v rožnati barvi, niso najlepše obdane z zelenjem, pač pa z zlatimi odtenki okrasnih trav. Piko na i lahko dodamo s svetlo vijoličnimi jesenskimi astrami.
Matic Sever

Čeprav imam občutek, da se je med ljudmi uveljavilo prepričanje, da je na vrtu najlepše spomladi, "ko vse cveti", je zame kljub temu, da pri oblikovanju vrtov vztrajam pri celoletni dobri formi, jesen zasedla prav posebno mesto. Proti koncu sezone se morda najbolj pokažejo naši oblikovalski spodrsljaji ali domišljeni pristopi.

Jesen na vrtu si skoraj težko zamislimo brez okrasnih trav, saj jih je veliko, še posebni visokih vrst in sort, najlepših ravno pozno poleti in jeseni. Miskanti s svojimi metlicam podobnimi socvetji omehčajo še tako "trdo" okolje.
Matic Sever

Vsak letni čas ima svoje adute, posebnosti, vzdušja … in pri dobrem oblikovanju jih izkoristimo kar se da dobro. Tako se je pred načrtovanjem prihodnosti novega ali zgolj dodelave obstoječega vrta, morda zgolj gredice, vedno dobro vprašati, kaj nam ponuja jesen. Nekateri padejo v posebno past in v klasičnem pomladnem nakupovanju in preurejanju kupujejo predvsem spomladi cvetoče rastline ter morda pomislijo še na poletje, z jesenjo pa so hitro zadovoljni že ob misli, da bo takrat nekaj barvitega listja in bo potem tako in tako vsega kmalu konec.

Hortenzije so prepoznane skoraj izključno kot poleti cvetoče grmovnice, a mnoge, kot je latasta na fotografiji, jeseni žarijo v posebnih odtenkih. Skupaj z nižjo sorto trave stožke objema leseno klop.
Matic Sever

Kakšna je jesen

Jesen pogosto opišemo kot barvito, zaradi listja drevja in drugih rastlin, ki spreminjajo barvo. Nekateri jo povezujejo z divjimi ciklamami v gozdu, zrelem grozdju, slovesom vrtne sezone … A jesen je globlja in z več širine. Premore tudi veliko cvetočih rastlin, ravno pravšnjo toploto za posedanje na soncu, bolj zlato, skoraj medeno sončno svetlobo, pa tudi hladno sivino in vlago. S številnimi aromatičnimi sadeži v sadovnjaku in mavrico v krošnjah nekako po estetski plati različnih čutil predstavlja izredno obilen in pester letni čas.

Dobro se je malce poglobiti in podrobneje raziskati svet jesenskih aster ali nebin, saj je teh veliko in dajo različne učinke. Vrtne kresnice, desno, so s suhimi socvetji zanimiv dodatek. Res bi bilo škoda, če bi jih porezali takoj po poletnem cvetenju.
Matic Sever

Kakšen je dober jesenski vrt

To je vrt, kjer je na primer vsaj s skromno klopjo ali vrtnim stolom zamišljen kotiček za posedanje na popoldanskem jesenskem soncu. To je tudi tisti vrt, ki premore dovolj elementov, ki uravnotežijo barvni ognjemet. To je lahko dovolj velika zelenica, zadostna količina zimzelenih rastlin ali primerno tlakovanih površin. Preprosto tisti vrt, ki počasti jesen, da se tudi ta sezonski utrip kosa z ostalimi v letu.

Klasične rudbekije Goldsturm so kar malce vsiljive, a njene sorodnice v tem primeru, kot je sorta Little Henry, so manj ošabne in lepše v svojo družbo sprejmejo druge cvetlice. V ozadju je šašulica, spredaj pa bela nepostarnica.
Matic Sever
Heleniji v rumenih, rdečih in oranžnih barvah vsebujejo posebne primesi, ki jim dajejo bakrene in malce zamolkle ali večbarvne učinke. Njihovo dolgo obdobje cvetenja se iz poletja raztegne v začetek jeseni in z rdečelistnim rujem ustvarjajo skoraj kontrastno podobo.
Matic Sever

Jesen v rastlinah

Najlažje in najbolj smiselno predzadnji letni čas ovekovečimo z rastlinami, saj so prav one tisti gradnik vrtov, ki s svojo spremenljivostjo najbolj izrazijo letni čas. Seveda to niso katerekoli rastline, saj nekatere jeseni že odmirajo ali pa so celo neugledne. Nekaj dobrih poudarkov in pametne rabe rastlin na kratko opisujem po posameznih primerih ob pričujočih posnetkih.

Da ne bomo vedno ostali le pri estetiki, si v najboljših možnih kombinacijah lahko pričaramo tudi nepopisno prijeten meden vonj. Tega nam ponujajo ozka bela socvetja svetilk, Actaea ssp., dodatek anemone z dvojnim belim cvetom pa ustvarja videz cvetličnega jesenskega plesa.
Matic Sever
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta