Ne obstaja dober razlog za kajenje, obstaja pa kar nekaj takšnih, da bi morali nehati

NR
30.08.2020 04:40

Ko se vas loti hrepenenje po nikotinu, lahko hitro pozabite na vse koristne učinke prenehanja kajenja. Morda vas bo vsake toliko časa zamikalo, da bi si znova prižgali cigareto, toda nikar ne pozabite, da resnično ne obstaja niti en dober razlog za kajenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pepelnik je vselej premajhen.
Profimedia

Zakaj bi morali nehati kaditi? To vprašanje si ljudje zastavljajo ob vsakem poskusu, da bi kajenje obesili na klin. Obstaja ogromno zelo dobrih razlogov, zakaj bi morali za vedno opustiti to škodljivo navado.

Če boste nehali kaditi, boste živeli dlje

Ko nehate kaditi, je tako, kot da bi ponovno zaživeli. "Ni je stvari, s katero lahko svojemu telesu tako škodujete, kot to počnete z rednim kajenjem," pravi dr. Thomas Glynn iz Ameriškega združenja za boj proti raku.
Po besedah zdravnikov in kirurgov kajenje povzroča škodo na skoraj vseh telesnih organih. Približno polovica vseh kadilcev, ki bodo nadaljevali kajenje, bo po besedah predstavnikov Ameriškega združenja za boj proti raku umrla zaradi katere od bolezni, povezane s kajenjem. Najpogostejša med njimi je seveda rak: kajenje je povezano z razvojem petnajstih vrst raka. Potem so tukaj še pljučne bolezni, srčna obolenja in mnoge druge. Moški kadilci v povprečju živijo 13,2 leta manj, kadilke pa 14,5 leta manj. Nikar ne podlezite starim izgovorom, da je "tako ali tako prepozno, da bi nehali kaditi, saj je škoda že nare- jena".
"Veliko podatkov nakazuje, da boste za svoje zdravje naredili veliko dobrega, če boste nehali kaditi pri katerikoli starosti," poudarja Glynn. Ljudje, ki kajenje opustijo pri 50. letih, za kar polovico zmanjšajo verjetnost, da bodo umrli v naslednjih petnajst letih in pol.

Zaščitili boste svojo družino in prijatelje

Kadilci s kajenjem ne škodijo samo sebi, ampak tudi vsem drugim, ki so zaradi njih izpostavljeni cigaretnemu dimu. "Zaradi sekundarnega kajenja vsako leto umre približno 50 tisoč ljudi. Še več jih zaradi njega zboli, pri čemer so najbolj ogroženi otroci," opozarja Glynn.
Nedavna študija je pokazala, da obstaja pri nosečnicah, ki živijo ali delajo s kadilci, večje tveganje, da rodijo mrtvega otroka, kot pri tistih, ki niso v tesnem stiku s kadilci. To nakazuje, da lahko izpostavljenost cigaretnemu dimu škoduje tudi nerojenim otrokom. Izvedenci menijo, da zarodku v maternici škodujejo predvsem kemikalije v cigaretah, ker blokirajo pretok krvi in zelo verjetno poškodujejo posteljico.

Telo se lahko začne regenerirati

V telesu se takoj po zadnji pokajeni cigareti začnejo številni regeneracijski procesi. "Že sedem do deset dni po tem, ko boste nehali kaditi, se vam bodo povrnile moči. Povrnila se vam bo tudi sposobnost zaznavanja vonja in okusa. Srčni utrip in krvni tlak se bosta znižala skorajda takoj po zadnji pokajeni cigareti, v nekaj tednih pa se bosta občutno izboljšala vaša prekrvavitev in pljučna kapaciteta. Hkrati se bo izboljšal vaš zunanji videz. Kajenje namreč precej pospeši staranje kože in nastanek gub. Nikotin ne obarva samo zob, ampak tudi prste in nohte na rokah. Kadilci imajo običajno tudi zelo slab zadah.

Imeli vas bodo raje, če boste prenehali kaditi

Kajenje je danes precej manj družbeno sprejemljivo kot nekoč. Skoraj v vseh podjetjih je v zaprtih prostorih prepovedano kaditi. Nekateri lastniki nepremičnin svojih stanovanj denimo ne želijo oddati kadilcem, zlasti zaradi višjih stroškov vzdrževanja in dražjega zavarovanja. Na večini javnih prireditev je danes kajenje prepovedano. Vse več držav in skupnosti sprejema zakone, s katerimi prepovedujejo kajenje v vseh notranjih javnih prostorih, vključno z bari in restavracijami.
Raziskava, ki so jo izvedli med sedanjimi in nekdanjimi kadilci v New Yorku, je pokazala, da se jih 81 odstotkov strinja, da večina ljudi ne bi najela kadilke oziroma kadilca za varovanje svojega otroka, 72 odstotkov jih ne bi šlo na zmenek s kadilcem, medtem ko jih 39 odstotkov meni, da imajo ljudje o kadilcih slabo mnenje.

Prihranili boste precej denarja

Kajenje je tudi zelo draga razvada. "Povprečni kadilec vsako leto za nakup cigaret porabi približno 2000 evrov," pravi Glynn. Le izračunajte, koliko denarja vsak dan porabite za nakup cigaret, in znesek pomnožite s 365. Ne pozabite upoštevati tudi višje premije za zdravstveno in življenjsko zavarovanje ter višjih stroškov zdravljenja zdravstvenih težav, ki so posledica kajenja. Vaše zdravje, družina in tudi bančni račun vam bodo izredno hvaležni, če boste opustili to škodljivo navado.

V Hollywoodu se je nekoč kadilo na veliko: Humphrey Bogart in Lauren Bacall.
Profimedia

Dodatni razlogi za opustitev kajenja

Ko se vas loti hrepenenje po nikotinu, lahko hitro pozabite na vse koristne učinke prenehanja kajenja. Morda vas bo vsake toliko časa zamikalo, da bi si znova prižgali cigareto, toda nikar ne pozabite, da resnično ne obstaja niti en dober razlog za kajenje.
Raje se spomnite na koristi prenehanja kajenja, da se boste uspešno uprli skušnjavi.
• po 20 minutah: znižata se srčni utrip in krvni tlak;
• po 12 urah: raven ogljikovega monoksida v krvnem obtoku se zniža na normalno;
• v dveh tednih do treh mesecih: izboljšata se prekrvavitev in pljučna funkcija, zmanjša se tveganje za srčni napad;
• v enem do devetih mesecih: manj boste kašljali in lažje dihali;
• v letu dni: tveganje za srčno-žilne bolezni se prepolovi;
• v dveh do petih letih: prepolovi se tveganje za raka ustne votline, grla, požiralnika in mehurja, tveganje za kap se zniža na raven, značilno za nekadilce;
• v desetih letih: za polovico se zmanjša tveganje, da boste umrli zaradi pljučnega raka, zmanjša se tudi tveganje za raka na ledvicah in trebušni slinavki;
• v petnajstih letih: tveganje za srčno-žilne bolezni se zmanjša na raven, značilno za nekadilce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta