Odobrili so zdravilo, ki lahko do petine zmanjša telesno težo

NR
11.07.2021 03:25
Ameriška Uprava za hrano in zdravila (FDA) je odobrila uporabo novega zdravila za zdravljenje kroničnega uravnavanja telesne teže - prvo, ki ga je agencija odobrila od leta 2014.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravilo pa ni čarobna paličica, še vedno je treba paziti pri prehrani.
Arhiv Večera

Zdravilo Wegovy temelji na molekuli semaglutid, za katero je bilo nedavno dokazano, da močno pomaga pri hujšanju. Zdravilo je bilo odobreno kot 2,4-miligramska injekcija, ki jo enkrat tedensko prejmejo odrasli, ki so debeli ali se spopadajo s zdravstvenimi težavami, povezanimi s telesno težo, kot so visok krvni tlak, diabetes tipa 2 ali visok holesterol.

"Odobritev zdravila odraslim z debelostjo ali čezmerno telesno težo ponuja novo možnost zdravljenja, ki jo lahko vključijo v program za uravnavanje telesne teže," je v svoji izjavi povedal dr. John Sharretts, namestnik direktorja oddelka za sladkorno bolezen, motnje lipidov in debelost v Centru za oceno in raziskave zdravil FDA. "FDA ostaja zavezana razvoju in odobritvam dodatnih varnih in učinkovitih terapij za odrasle, ki so predebeli ali imajo nekaj kilogramov preveč."

Mednarodna študija o lastnostih tega zdravila, namenjenega izgubi telesne teže, je bila objavljena že februarja. Semaglutid je v nižjih odmerkih odobren za zdravljenje diabetesa tipa 2, saj molekula posnema delovanje naravnega hormona, ki ga naše telo sprosti po obroku, da se počutimo siti. Izguba petih do desetih odstotkov telesne teže s prehrano in telesno vadbo je povezana z manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja pri odraslih s čezmerno telesno težo ali debelostjo. To je bilo ugotovljeno pri večini od 1961 ljudi, ki so sodelovali v enem od štirih kliničnih preskušanj tega zdravila.

V prejšnji študiji je 86,4 odstotka udeležencev izgubilo vsaj pet odstotkov svoje telesne teže. Polovica jih izgubi 15 odstotkov telesne teže, nekaj več kot tretjina pa 20 odstotkov, zato je zdravilo obetajoče novo orodje za uravnavanje telesne teže. Takšna izguba teže je bila prej mogoča le s kirurškim posegom. Ljudje na kliničnem testiranju so dobili tudi prehranske nasvete in nasvete o načinih za povečanje telesne aktivnosti.

Nasvet FDA je, da v nekaj mesecih počasi pridete do odmerka 2,4 miligrama in ublažite mogoče in začasne neželene učinke, kot sta bruhanje in driska. Čeprav zdravilo kaže velik potencial, mnogi strokovnjaki poudarjajo, da ni čarobna paličica za izgubo kilogramov in da še ni jasno, ali je mogoče izgubo teže vzdrževati, saj so prostovoljci po preizkušanju prenehali jemati zdravilo. Dolgoročno vzdrževanje zdrave telesne teže pa je ključno, da ljudje ostanejo zdravi in zmanjšajo tveganje za nastanek bolezni, povezanih z debelostjo.

"Čeprav se lahko takšna zdravila kratkoročno izkažejo za koristna pri hitrem hujšanju, niso čarobna rešitev za preprečevanje ali zdravljenje manj hudih stopenj debelosti in spodbujanje redne telesne aktivnosti - še vedno je potreben zmeren vnos energije s hrano," je odobritev zdravila komentiral Tom Sanders, zaslužni profesor za prehrano in dietetiko na King's College London. (IFLScience)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta