(RECEPT) Hladna porova juha

Zora Štok Zora Štok
20.06.2021 03:40
Ta osvežilna hladna juha izvira iz francoskega mesta Vichy.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

3 večji pori

1 debelejša rezina gomolja zelene

20 dag krompirja

2,5 dag masla

1 l piščančje juhe

sol, poper

1 dl sladke smetane

žlica sesekljanega drobnjaka

Por, krompir in zeleno narežemo na manjše kose. Maslo na zmerni temperaturi segrejemo, dodamo narezan por, krompir in zeleno ter nekoliko popražimo. Pazimo, da zelenjava ne porjavi. Potem posodo pokrijemo s pergamentom in damo na vrh pokrov posode. Ogenj naj bo zmeren, posodo občasno stresemo. Po približno desetih minutah dolijemo piščančjo osnovo in juho zavremo, potem jo solimo in popramo ter kuhamo še 15 minut. Juho pretlačimo skozi cedilko ali jo obdelamo s paličnim mešalnikom, po okusu dodatno začinimo, dodamo še sladko smetano in jo ohladimo. Preden jo postrežemo, jo še enkrat premešamo z metlico in potresemo s sesekljanim drobnjakom.

Porova juha je postala znana, ko jo je kot značilno jed svojega otroštva v Vichyju ob otvoritvi terase hotela Ritz-Carlton v Parizu prvič pripravil takratni vodja kuhinje Louis Diat in jo poimenoval Crême Vichyssoise Glacée.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta