(RECEPT) Juha mater in hčera

Zora Štok Zora Štok
29.08.2020 02:00

Juha mater in hčera je praznična turška jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zora Štok

Potrebujemo:

Testo:
50 dag bulgurja
3 jajca
10 do 15 dag moke
2 mali žlički sušene rdeče paprike v kosmičih
sol
voda
Nadev:
60 dag mletega mesa
1 čebula
pest mletih orehov
1 jušna žlica sesekljanega lista peteršilja
sol
poper
maslo
olivno olje
Omaka:
1 čebula
1 konzerva čičerike
5 dl goste paradižnikove mezge
voda
3 vejice mete
2 jušni žlici mletih orehov
limonin sok
Bulgur prelijemo s kozarcem (2 dl) mlačne vode, dodamo sol, kosmiče paprike in jajca ter zgnetemo testo. Postopoma dodajamo moko in vodo ter gnetemo, dokler ne dobimo testa, ki ga je mogoče oblikovati v kroglice. Počiva naj 15 do 20 minut. Če je testo pretrdo, dodamo še malo vode.
Medtem ko testo počiva, pripravimo nadev. Sesekljano čebulo prepražimo na mešanici olivnega olja in masla, dodamo meso in ga pražimo, dokler ne porjavi. Dodamo sesekljan peteršilj in orehe, solimo in malo popramo, premešamo in umaknemo z ognja.
Iz dela testa naredimo manjše kroglice, večji del pa porabimo za tulce. Testo ovijemo okoli palca in stisnemo, da tulec ne razpade. Tulce potem nadevamo. Lahko pa testo poravnamo na dlani, dodamo nadev iz mletega mesa in naredimo zvitek.
V široki in globoki ponvi segrejemo maslo in olivno olje. Dodamo na velike kose narezano čebulo in jo malo pražimo. Potem zmešamo paradižnikovo mezgo ali pasto z vodo in zlijemo v ponev. Dodamo kuhano čičeriko, sesekljano meto, solimo in malo popramo, dodamo še orehe in na koncu malo limoninega soka. Ko omaka zavre, damo v posodo kroglice iz bulgurja in nadevane tulce ter kuhamo, dokler niso mehki. Če je omake premalo, dodamo še malo paradižnikove paste ali mezge. Med kuhanjem vsebine ne mešamo s kuhalnico, da tulci ne razpadejo, temveč posodo le večkrat stresemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta