(RECEPT) Juha s tarhano

Zora Štok Zora Štok
10.04.2021 04:15
Tarhana je tradicionalna turška juha, ena najbolj priljubljenih sploh, še posebej jo kot prvo hrano po materinem mleku priporočajo otrokom. Sploh je značilna za južnoevropske in bližnjevzhodne države, tudi za Bosno, Armenijo, Ciper, Albanijo in Grčijo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

20 dag tarhane

1,5 l piščančje jušne osnove

sol, poper

1 jušno žlico paradižnikove paste

2 jušni žlici masla

2 stroka česna

1 čajna žlička posušene mete

1 čajna žlička mlete rdeče paprike

​Tarhano namočimo v skodelici (okoli 2,5 dl) jušne osnove in počakamo, da se zmehča (okoli 20 minut). Česen drobno sesekljamo. Maslo segrejemo in dodamo sesekljan česen in paradižnik, premešamo, in ko česen zadiši (pazimo, da maslo ni prevroče in da česen ne porjavi, v tem primeru bo grenil), dodamo sol, poper, mleto papriko in meto ter nenehno mešamo. Dodamo namočeno tarhano, znova premešamo in zalijemo s preostalo jušno osnovo. Pustimo, da juha zavre, medtem nenehno mešamo. Ko zavre, jo po potrebi še solimo in popramo.

​​Tarhana je vrsta testenin. Narejena je iz moke, vode in soli. Ko zamesimo testo, to v suhem prostoru počiva štiri do šest dni, biti mora malo kiselkasto. Potem kose testa postopoma zgnetemo v pomokani skledi in potiskamo skozi ribež, da nastanejo majhne kroglice. Te nato sušimo pet dni in shranimo v platneni vrečki. Ponekod testu dodajo žličko ali dve paradižnikove mezge

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta