Saša Pavček in Klemen Janežič o selitvi SNG Drame Ljubljana: Samo človeška energija naredi teater

Saša Britovšek
25.08.2024 03:00

Saša Pavček in Klemen Janežič ob slovesu od stare ljubljanske Drame razmišljata o prihajajočih letih na nadomestni lokaciji L56 in o tem, kako ju je legendarna stavba ustvarjalno zaznamovala

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Janežič in Marko Mandić v predstavi V imenu matere
Peter Uhan

Na začetku poletja je SNG Drama Ljubljana zaokrožila zadnjo sezono v monumentalni stavbi na vogalu Erjavčeve in Slovenske ulice, kjer je osrednje narodno gledališče domovalo od leta 1919. V času letošnjega poletja se je odvijala velika selitev na nadomestno lokacijo na Litostrojsko cesto 56, kjer bodo gostovali do zaključka prenove.

Saša Pavček: "Ob odhodu mi je presenetljivo lahkotno. Ni mi težko niti hudo, vse to je preteklost."
Miran Juršič

Sašini spomini in slovo

Dramska igralka Saša Pavček, ki je tudi pesnica, je stavbi in odru, na katerem je nekoč prvič nastopila kot študentka AGRFT, posvetila ganljivo pesem, v kateri je strnila vse, kar je ta hiša mnogim bila: pribežališče, zibel, magnet, dom. Pravi, da je tam preživela večino svojega življenja. Imela je dvajset let, ko je prvič stopila na njen oder. "Takrat me je bilo strah, težko mi je bilo vstopiti v to stavbo, iti na oder med takratne velikane igre. Ob odhodu pa mi je presenetljivo lahkotno. Ni mi težko, niti hudo, vse to je preteklost. Hvaležna pa sem za vse izkušnje. Veliko predstav in ustvarjalnih procesov ohranjam v spominu: doživela sem gledališko lepoto, občutek skupinske energije, polet duš, stik s sabo, soljudmi na odru, za odrom in v dvorani. Vse to bo vedno del mene, tako v sedanjem trenutku kot tudi v prihodnosti," nam je zaupala dobitnica Borštnikovega prstana iz leta 2017.

Tako kot njeni kolegi - tisti, ki bodo stali na odru, in vsi, ki gledališče z njimi soustvarjajo - se bo tudi ona skušala prilagoditi novemu okolju prireditvenega poslopja L56. "Bolj važna se mi zdi vsebina dela kot pa začasno okolje. Res pa je, da prostor zelo vpliva na človeka, in lahko, da bo novo okolje delovalo poživljajoče. Meni je najbolj pomembno, da lahko ustvarim dobro vlogo, da igram v ekipi, ki je ustvarjalna, povezana. Samo človeška energija naredi teater in takrat marsikateri prostor zadiha. Verjamem, da bo tudi L56."

Saša Pavček
Peter Uhan

Zaigrati na neznanem odru igralcem sicer ni tuje, saj s svojimi predstavami veliko gostujejo in potujejo. Pavčkova pravi, da si takrat vzame čas za zbližanje z novim prostorom. "Ne le, da tehnično pregledam, kje je kaj, marveč, da se energetsko naravnam na nov prostor. Začutiti ga moram, ga sprejeti, se mu prilagoditi. Prostor je zelo važen. Vse se vedno zgodi v nekem prostoru. Ni vseeno, kakšen je. V sebi nosi zgodbe, jih poraja v ljudeh. Stara Drama jih ima ogromno, nove stavbe pa čakajo, da jih ljudje oživijo. Tudi publika, ne samo mi na odru. Veselim se te nove skupne energije."

Bila je Klemnov umetniški inkubator

Dramski ustvarjalec, član ansambla SNG Drama Ljubljana, je tudi igralec Klemen Janežič. V Dramo je vstopil mnogo let kasneje v primerjavi s kolegico Sašo Pavček, a danes pravi, da je bila njegov umetniški inkubator in da se je šele s slovesom zavedel, kako pomembno vlogo igra v življenju igralca tudi sama matična hiša. Odnos je primerjal celo z romantičnim - kot pri starejših parih, navajenih, prilagojenih en na drugega; zato ga je ob slovesu pospremil nenavaden občutek. "V tej hiši, v njenih stenah ostaja zgodovina. Ne, stene niso sicer govorile, a so nas zato čuvale, nas objele, nam pokazale pot in hvaležen sem, da sem ujel zadnji delček te zgodovine in sem zato tudi sam del nje."

Ker je Klemen akademijo obiskoval še na stari lokaciji AGRFT, kjer pogoji za delo niso bili več optimalni, mu tudi v dotrajani Drami ni bilo naporno. "Drugega preprosto nismo poznali," se spominja in razume, da je bila meja, kdaj bi se prenova gledališča morala zgoditi, že davno prekoračena. "Ustvarjalni postopki so bili zato pripeljani do skrajnosti, kar je bil davek njene veličastne prezence - več je temeljilo na igralcih, ostalih sodelavcih in tehniki in manj na zmožnostih, ki bi jih produkciji omogočal sam prostor." Tako Klemen Janežič, ki meni, da bo z novo Dramo prišla tudi nova, boljša produkcija, a prizna, da je za ustvarjalni proces ne nazadnje dobro, da nima igralec vsega na dlani.

Nova začasna lokacija L56 je nova priložnost, je prepričan igralec. "Novi prostori prinesejo tudi novo publiko. Seveda se trudimo obdržati naše stalne gledalce in abonente, a se zavedamo, da vsi po desetletjih obiska dvorane v centru mesta spremembe ne bodo sprejeli. Svet gre naprej in menim, da je pred nami naloga, izziv, ki ga moramo sprejeti ustvarjalci, produkcijska ekipa z ravnateljico na čelu."

Ker Janežič deluje tudi kot koreograf izven svoje matične gledališke hiše, se veliko srečuje z novimi odri in drugačnimi pogoji. Ti ga izzovejo, premaknejo iz cone udobja klasičnih poti. "Definitivno je prostor zelo pomemben ne le za igralca, temveč za vse ustvarjalce neke predstave. V novi sezoni bo z novim prostorom omogočen sodoben pristop dela. Do zdaj je bilo zveste gledalce težko presenetiti, kaj šele šokirati. Prav tako so abonenti vsakič sedli na isti sedež v isti prostor. Zdaj pa jim prinašamo svežino, ki bo nekaj novega tudi za nas, a z igralskim korpusom mojih kolegov bo to še najmanjši problem," zaključi in nato še duhovito doda, da se počuti podobno kot prvošolček pred prvim šolskim dnem. Klemen Janežič bo zaigral v prvi premieri nove sezone 4. oktobra v predstavi Povišica režiserke Anđelke Nikolić. Seveda v novih prostorih na Litostrojski 56 v Šiški.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta