Šef, spet je Evropa, dopust potrebujem

Borut Planinšič ml.
15.09.2019 06:02

Prihodnji teden se s številnimi mariborskimi znanci začne nova sezona lige prvakov in evropske lige, med njimi je spet nenavadni malček iz Luksemburga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za viole je bilo v Dudelangeu samo veselje, Agim Ibraimi je šel tja enkrat preveč.
Igor Napast

Toliko Evrope je v 28 letih prekrižaril NK Maribor, da ni več dosti velikih klubov, ob katere ne bi bil trčil. V novi sezoni lige prvakov jih bo dvanajst, s katerimi se je že tolkel na uradnih tekmah, od Atletica, Lyona in zagrebškega Dinama do Liverpoola, dortmundske Borussie, Ajaxa ... Še več jih vijoličasti poznajo v drugi ligi, v evropski ligi. V njej bo 17 njihovih znancev: PSV Eindhoven, Dinamo Kijev, Lazio, Partizan, Sevilla, Celtic in Rangers pa najbolj sveža Rosenborg in Ludogorec ...
Skoraj sami velikani, ki so to bili, še vedno so ali pa bi radi spet bili. Med njimi v oči bode en klub. Drugič zapored je v evropski ligi Dudelange, luksemburški malček s stadionom za 2500 navijačev. Z moštvom, vrednim štiri milijone evrov. Njegov kapetan, vratar Jonathan Joubert, ki je Maribor prvič srečal leta 2011, drugič leto pozneje, še vedno igra. Pri 39 letih. Obakrat je šel naprej Maribor. A že tedaj je bil na čuden način viden napredek avtsajderjev iz mesta ob meji s Francijo: če sta prvo tekmo z Mariborom varovala dva rajonska policaja, ki sta vdor viol na igrišče po zmagi, v objem svojih asov, najbrž javila kot nepojmljiv nogometni kriminal, jih je bilo leto pozneje že ducat.

Na derbije v mesto Magde Tovornik

Lani so po dvojnem porazu z Luksemburžani moštvo Cluja doma obsodili največje sramote v zgodovini romunskega nogometa. Enako sram je bilo že leta 2012 Avstrijce iz Salzburga, lani še Poljake zaradi Legie iz Varšave. Hja, očitno se bo treba navaditi evropskih podvigov kluba, lani še tako nepripravljenega za evropske jeseni, da je za osmerico svojih napol amaterskih nogometašev šel k njihovim delodajalcem prosit, da jih do decembra pustijo na dopust. In za klub, kjer sta poleg večine nogometašev in trenerja zaposlena le še hišnik in ekonom, je predsednik dal delavce iz svoje firme, da so skrbeli za vso administracijo, kar je je prinesla evropska liga.

Lanski gol Milanu je bil za Dudelange izlet v zgodovino.
EPA

Pobeg v Belgijo: trener da, klub ne

Na tistem hribu je Flavio Becca, nepremičninski mogotec, z denarjem, ki ga daje od leta 1998, sestavil klub, ki je za luksemburške razmere tak velikan, da je hotel v belgijsko ligo. Pa je luksemburška zveza rekla ne. Becca je konec koncev zagnal napredek luksemburškega nogometa: predlani je Progres Niederkorn iz Evrope vrgel Rangerse, reprezentanca, ki je prva na svetu na uradnih tekmah dobila tisoč golov, dandanes še največje tekme izgublja z največ golom ali dvema razlike. Za Dudelange pa soočenje z milanskimi koreninami ni ostalo le lep spomin. Če ga je lani v evropsko ligo vodil Dino Toppmöller, sin Klausa Toppmöllerja, v sedemdesetih reprezentanta Zahodne Nemčije, je letos to uspelo še Emiliu Ferreri, čigar družina je v začetku šestdesetih pred Francovim režimom emigrirala iz Španije v Belgijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta