Slovenska atletika je spet zanimiva: Nas Čeh pelje v Kozmusove čase?

Bojan Bauman Bojan Bauman
12.07.2020 05:30

21-letni Ptujčan je prihodnost slovenske atletike. "In ni edini, ki lahko potegne voz navzgor," zagotavlja Vladimir Kevo, bivši trener Primoža Kozmusa, zdaj vodja strokovnega sveta pri slovenski atletski zvezi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kristjan Čeh je prihodnost slovenske atletike.
Andrej Petelinšek

Po zaslugi 21-letnega metalca diska Kristjana Čeha dobiva slovenska atletika spet slavo iz časov Primoža Kozmusa. Čehovi meti prek 65 metrov so v preteklem mesecu razveseljevali slovensko športno javnost, ki je po 21 sušnih letih v tej tradicionalni disciplini dočakala popravo državnega rekorda. Dolžine, ki jih dosega Ptujčan, pa niso ostale v slovenskih okvirih, ne glede na to, da so bile v teh koronskih časih vse dosežene na domačih atletskih mitingih. 68,75 metra, kolikor znaša novi slovenski državni rekord v metu diska, je dosežek, ki bi tega mladega atleta iz Slovenije na prejšnjih olimpijskih igrah v Braziliji pripeljal do zlate medalje.
​Tako se po pričakovanjih že vračamo v zlate čase slovenske atletike - ko je Primož Kozmus leta 2008 v Pekingu v metu kladiva osvojil zlato olimpijsko medaljo. No, to so že cilji, ki bi lahko bili usodni za mladega atleta, če bi si jih že danes poskušal naložiti na svoja pleča, opozarja Vladimir Kevo, trener Primoža Kozmusa v njegovih najboljših časih, danes trener in predsednik strokovnega sveta pri Atletski zvezi Slovenije. "Čeh je star 21 let, ne smemo mu nalagati posebnega bremena. Naj preprosto uživa v tem, kar počne," sporoča Kevo.
Morda je srečna okoliščina tudi to, da so v zadnjem obdobju tudi drugi slovenski atleti nanizali vrsto odličnih rezultatov. 31-letna Tina Šutej je v skoku s palico pred dnevi v Ljubljani popravila državni rekord na 4,75 metra, kar je bil v tistem trenutku letos najboljši rezultat na svetu. Neja Filipič bi s 14,32 metra na istem mitingu izpolnila olimpijsko normo za Tokio v troskoku, a trenutno atletski rezultati za to kategorijo ne štejejo. Tako bo ostalo do letošnjega decembra, ko naj bi atleti nadaljevali boj za olimpijske norme.
​Trenutno imajo normo za Tokio izpolnjeno le trije slovenski atleti - Tina Šutej v skoku s palico, Maruša Mišmaš v teku na 3000 metrov z ovirami in Maja Mihalinec v teku na 200 metrov. Še štirje atleti - Martina Ratej v metu kopja, Luka Janežič v teku na 400 metrov, Maruša Černjul v skoku v višino in Kristjan Čeh so pred začetkom koronakrize imeli mesto na igrah zagotovljeno z dosežki, ki so bili blizu norme.
Ratejeva je vmes pristala v preiskavi zaradi dopinga, Černjulova pa je celo na domači sceni dobila ostro konkurenco z Lio Apostolovski. Ta 20-letna Ljubljančanka je preskočila 192 centimetrov, kolikor je zmogla tudi Černjulova. Vse višje in hitreje tekmuje mlada garda slovenskih atletov, s Klaro Lukan na 5000 metrov, sprinterjem Nickom Kočevarjem in s 16-letnim Sandrom Jeršinom Tomassinijem s preskočenimi 220 centimetri v skoku v višino.

Kako daleč lahko gre Čeh?

Tako se zdi, da za prihodnost slovenske atletike ni treba trepetati - ta naj bi ostala vsaj v okvirih, kot smo jih bili vajeni v preteklosti. To meni tudi Vladimir Kevo. Njegovo razmišljanje o razmerah v slovenski atletiki začenjamo seveda pri Čehu. "Kristjan se je v svetovni vrh prebil zelo mlad, a to se ni zgodilo čez noč. Nase je začel opozarjati kot mladinec pred tremi, štirimi leti. A na tistih tekmah se še ni najbolje znašel in ni pokazal vsega. Prejšnje leto je z naslovom prvaka na evropskem prvenstvu članov do 23 let napovedal drugačno pot, letos se je zgodil dokončen preobrat. Fant je odrasel in je že konkurenčen najboljšim na svetu," pravi Kevo, ki Ptujčanu pripisuje svetlo kariero. "Zakaj pa ne bi Kristjan Čeh slovenske atletike vrnil v čas Primoža Kozmusa? Fant je mlad in ima super predispozicije!"

Vladimir Kevo se je leta 2008 v Pekingu veselil zlate medalje Primoža Kozmusa.
STa

​Napredovali so tudi drugi

​Napredek slovenskih atletov se ta čas kaže na domačih mitingih, ki jih je po koronakrizi pripravila Atletska zveza Slovenije. Gre za hvalevredno potezo domače krovne organizacije, s katero so atletom dali priložnost za vrnitev v tekmovalne okvire, hkrati jih lahko spremlja domača športna javnost, ki je mnogokrat za take spektakle prikrajšana, saj si v državi ne moremo privoščiti organizacije mednarodnih atletskih mitingov. Kevo po seriji mitingov za državno prvenstvo hvali večino atletov, ki so dobro trenirali; a so tudi izjeme. "Nekaj naših atletov še ne dosega predvidenega nivoja, kar kaže na to, da med krizo niso dovolj trenirali. Na splošno pa za Slovenijo ta čas velja, da imamo super obetavno generacijo mlajših članov, atletov do 23. leta. Njihov vodja je seveda Kristjan Čeh. A tu so še Klara Lukan na 5000- metrski razdalji, Lia Apostolovski v skoku v višino, Eva Pepelnak v troskoku. V svoji kategoriji so vsi štirje v svetovnem vrhu. Zadaj prihaja še Sandro Jeršin Tomassini v skoku v višino. To je naša zgodba za prihodnost," doda Kevo.
A te talente v športni karieri čaka še ena velika preizkušnja - odraščanje. "Smo zelo veseli, super, odlično, da naša mladina dosega rezultate. A kaj se bo z njimi zgodilo čez tri leta, tega ne ve nihče. Eno je dosegati rezultate v mladinski kategoriji, a prava atletika se začne šele pri članih," opozarja Kevo.

Velika osmoljenka zaradi korone

No, Ljubljančanka Tina Šutej je državni rekord 4,75 metra v skoku s palico dosegla pri 31 letih, v zrelem obdobju. "Tina je po mojem največja osmoljenka letošnjega leta. Vrhunsko je pripravljena, že pozimi je bila v izjemni formi. Škoda, da je odpadlo dvoransko svetovno prvenstvo, da ne bo olimpijskih iger, evropskega prvenstva ... letos je definitivno sposobna velikih stvari," ugotavlja Kevo.

Tina Šutej je sposobna velikih dosežkov.
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta