UKC in UKC

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.10.2018 05:32

V Mariboru ne vedo, da se ne izplača biti revež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Mantra kapitalizma je potrošnja - iz meseca v mesec je treba trošiti več. Ko se banke iztrošijo, udari kriza, ki jo sanira država. Nauk te zgodbe je, da moramo slediti vzoru bank, ki nikoli ne propadejo. Svetla zgleda sta Nova KBM in Nova Ljubljanska banka, v njuno sanacijo smo nazadnje vložili pet milijard. In če preidemo od splošnega h konkretnemu, se mora vsak posameznik maksimalno zakreditirati, da bo lahko do konca trošil; heroj bo tisti, ki bo imel na dan svoje smrti največ dolga. Žal se večina ljudi obnaša nerezonsko in vse življenje špara za lastni pogreb, da si pred svojci ne bi nakopali sramote. Napačno, vsi se moramo obnašati, kot da bomo živeli tisoč let, se zadolževati, najemati kredite, kupovati, graditi in investirati. Ne čakajte na jutri, vzemite kredit zdaj.
Ker se ne izplača biti revež. Kar je vodilnim v UKC Maribor v torek povedal Marjan Šarec. Pod bivšim direktorjem Gregorjem Pivcem so zgledno zategovali pas in kao varčevali, medtem ko se je v Ljubljani investiralo in vračalo dolgove z denarjem iz državnih jasli - UKC Ljubljana je dobil 80 milijonov, Maribor štiri! Zakaj? Ker ni bilo zahtev (pobud) iz osrednje mariborske bolnišnice, smo slišali jasen premierov poduk. Sami ste si krivi, v UKC Maribor, ker niste bili pogumni: če bi zahtevali 200 milijonov, bi jih dobili dvajset. Če jeste drobtine, ste vajeni lizati krožnik.
Še bolj od številk boli, kar je poudaril Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor, v Odmevih. Zdravniki in medicinske sestre (v glavnem) ne odhajajo drugam zaradi nizkih plač, ampak zavoljo neustreznih, katastrofalnih pogojev dela. V UKC Maribor na več mestih razpadajo strehe, stene in aparati, počasi se bodo od utrujenosti sesuli še zaposleni. In tu so v centru spet korak pred periferijo: ko v UKC Ljubljana zmanjka kadrov, takoj zaprejo oddelek! Ne, v Mariboru, niti pod razno, oddelka ne zaprejo (kao v dobrobit bolnikom), raje dodatno obremenijo zaposlene tako, da jih z dopustov kličejo v službo in jim odrejajo delavnik, ki jih bo slej ko prej spravil v bolniško posteljo; super, tako bodo bolnišnico dihali vseh 24 ur na dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta