Zakaj imamo obrvi?

NR
04.07.2021 04:30
Obrvi so različnih oblik, velikosti in barv. Zaradi njih je naš obraz edinstven. A obrvi imajo še večji pomen, kot se zdi na prvi pogled.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Veliko povedo o tem, kako se počutimo. Obrvi stiskamo, ko smo jezni, njihovo premikanje pa lahko ljudem pove, ali smo srečni, zmedeni, žalostni ali razburjeni, kar nam pomaga pri komunikaciji. Tako lahko obrvi pripovedujejo zgodbo brez besed.

Pomembno je tudi, kako hitro jih premikamo. Ko smo žalostni, obrvi premikamo počasi, ko smo jezni, pa hitreje. Ko smo srečni, jih premikamo najhitreje.

Obrvi ščitijo oči. Oblika kosti in kože okoli obrvi pomaga usmeriti kapljice pri znojenju proti stranskemu delu obraza, kar preprečuje, da bi pot stekel v oči. Tudi dolžina, rast in položaj dlačic pomagajo zaščititi oči pred znojem, umazanijo, prahom in vodo.

Ko imamo prah na obrveh, pogosto samodejno pomigamo z njimi in se ga znebimo. Obrvi ščitijo naše oči tudi pred močno svetlobo. Dlačice namreč zmanjšajo količino sončne svetlobe, ki prodre v oči.

Pomagajo sprostiti oči, zmanjšujejo obremenitev očesnih mišic in nam pomagajo zapreti veke. Ne glede na to, ali imamo velike košate obrvi ali oblikovane, imajo pomembno vlogo pri tem, da smo videti edinstveni. Pomagajo nam tudi pri prepoznavanju znanih obrazov. Če torej ne bi imeli obrvi, morda ne bi tako zlahka prepoznali svojih prijateljev ali družine. Pogled na obrvi nam pomaga tudi vedeti, ali je nekdo moški ali ženska. Moški imajo namreč debelejše obrvi bližje očem, ženske pa tanjše višje nad očmi. Starejši ljudje imajo lahko utrujene ali povešene obrvi.

Obrvi so lahko čudovite, že stari Egipčani pa so jih povezovali z lepoto. Moški in ženske so si s črnim prahom slikali temne obrvi, da bi pokazali spoštovanje egiptovskim bogovom. Tudi obrvi naj bi jim dajale nadnaravne moči! Še danes ljudje popravljajo njihov videz. Dlačice lahko odstranijo s pinceto ali voskanjem, obrvi pa si lahko celo pobarvajo ali tetovirajo.

Ko se boste naslednjič pogledali v ogledalo, si podrobneje oglejte tudi svoje obrvi. Drugim povedo, kako se počutite, in pomagajo zaščititi oči. Imajo pa tudi pomembno vlogo pri tem, kako smo videti in kdo smo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta