Zakaj se je tako težko ločiti od dnevnih številk, povezanih s covidom-19

NR
21.11.2021 04:15
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Dnevne številke okuženih s koronavirusom so postale del našega življenja. Te številke krožijo okoli nas in z nami, o njih poročajo, jih analizirajo in množično delijo. Dnevne številke okuženih imajo neposredne posledice. Državni uradniki jih uporabljajo za sprejemanje odločitev, ki močno vplivajo na naše življenje. Ni čudno, da so mnogi "prilepljeni" na vladne tiskovne konference ali pa vseskozi spremljajo družbena omrežja, ki objavljajo tovrstne številke.

Naraščajoče število hospitaliziranih bolnikov lahko izzove tesnobo, naj bo to zaradi povečanih omejitev v javnem življenju ali zaskrbljenosti, da ste vi ali ljubljena oseba okuženi. Vendar pa se nekateri ljudje, zlasti tisti, ki so občutljivi na anksioznost, ali tisti, ki jim je že bila diagnosticirana, morda še naprej preveč osredotočajo na dnevne številke primerov, kljub nasvetu, naj tega ne počnejo. Takšna fiksacija bo verjetno povečala njihovo tesnobo, zlasti ko se število primerov poveča.

Nekateri ljudje iščejo in posvečajo več pozornosti informacijam okoli sebe, za katere menijo, da predstavljajo grožnjo. Ta težnja, znana kot pristranskost pozornosti, naj bi imela evolucijsko osnovo. Če želite preživeti, večja pozornost tveganim stvarem okoli vas lahko pomaga zaščititi vašo situacijo in povečati nadzor nad situacijo. Iskanje informacij, ki bi lahko vplivale na vašo varnost - kot so številke okuženih pri covidu -, je normalno in lahko vodi do koristnega vedenja, kot je upoštevanje pravil socialne distanciranja. Toda pretirana pozornost je lahko povezana tudi z anksioznostjo. Zato fiksiranje na dnevne številke primerov, zlasti če to ne služi določenemu pozitivnemu namenu, verjetno na dolgi rok ne bo koristno.

Pomembno je tudi, kako interpretiramo številke. Razumevanje trendov pandemije je pomembno, saj lahko vodi do koristnega vedenja, kot je cepljenje. Vendar pa nas lahko izpostavljenost informacijam psihično dotolče.

Epa

Kaj pa, če ne morete pogledati stran? Če ste nonstop osredotočeni na številke in vam prinašajo več škode kot koristi, boste morda morali narediti nekaj sprememb. Vendar se vam ni treba nujno izogibati številkam, tudi če povzročajo nekaj stiske. Biti dobro obveščen iz zanesljivih virov novic je pomemben način, da se ohrani dobro počutje v času pandemije. Popolno izogibanje številkam verjetno dolgoročno ne bo izboljšalo vaše tesnobe. Na spletnem portalu The Conversation zato priporočajo, da:

- Zmanjšate spremljanje novic, povezanih s covidom; nenehno iskanje informacij o covidu-19 na spletnih mestih verjetno povzroča več stiske kot pomiritve. Če preberete eno novico (iz zanesljivega vira) o pandemiji na dan, ste na pravi poti.

- Upravljajte svoje misli - vemo, kakšne katastrofalne misli se lahko sprožijo ob ogledu dnevnih številk primerov. Se bojite, da boste vi ali nekdo od vaših bližnjih zboleli za covidom? Vas skrbi, kaj se bo zgodilo, ko boste vstopili v svet po zaprtju? Razmišljajte racionalno in uravnoteženo, poskušajte ohraniti realistično perspektivo.

- Poskusite s čuječnostjo - namesto da se osredotočate na dogodke, ki se morda nikoli ne bodo zgodili, svojo pozornost preusmerite na sedanji trenutek z vadbo čuječnosti.

- Načrtujte druge dejavnosti, ki ne smejo biti težke ali dolgotrajne, vendar morajo od vas zahtevati, da se osredotočite in pozabite na moreče številke.

- Če nikakor ne morete odmisliti številk in drugih informacij, povezanih s covidom, in vam to povzroča veliko stisko ali negativno vpliva na vaše življenje, boste morda potrebovali dodatno podporo. Pogovorite se s svojim zdravnikom, ki vam lahko zagotovi napotitev k strokovnjaku za duševno zdravje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta