Družbena omrežja: Adijo twitter, zdravo mastodon

Gregor Grosman Gregor Grosman
19.11.2022 06:10

Preden je Musk 27. oktobra sklenil posel, je mastodon rasel v povprečju s hitrostjo 60 do 80 uporabnikov na uro, minuli ponedeljek pa se je v eni uri registriralo kar 3568 novih uporabnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Uporabniki zadnje dni na družbenem omrežju Twitter, ki ga je za 44 milijard ameriških dolarjev nedavno kupil najbogatejši Zemljan Elon Musk, množično objavljajo, da nameravajo zaradi napovedanih sprememb novega vodstva oziroma vodje opustiti čivkanje. Nekateri so se od twitterja že poslovili, kot alternativo pa so izbrali odprtokodno medijsko platformo Mastodon. Že pred meseci, ko je Musk napovedal prevzem twitterja, so poznavalci mastodonu napovedovali svetlo prihodnost, četudi je omrežje poimenovano po članu izumrlega roda mamutov iz reda trobčarjev.

Družbeno omrežje Mastodon temelji na odprtokodnih rešitvah, aktivno pa je od leta 2016. Omrežje je ustanovil nemški programer Eugen Rochko kot stranski projekt pri svojem dodiplomskem študiju, že od začetka pa si je želel, da bi postalo alternativa njegovi najljubši platformi družbenih medijev - twitterju. Zaradi svoje decentralizirane in varnostno ozaveščene usmeritve je mastodon zelo hitro rasel in naj bi imel trenutno nekaj več kot milijon uporabnikov. Natančneje: 1,028.362 mesečno aktivnih uporabnikov so dosegli 7. novembra. V primerjavi s twitterjevimi 238 milijoni dnevnih uporabnikov, ki so jih zabeležili v drugem četrtletju 2022, to sicer ni prav veliko. Za primerjavo. Facebook je objavil, da so v tretjem četrtletju letošnjega leta dosegli 1,98 milijarde uporabnikov, ki so na njihovem omrežju dnevno aktivni.

Musk je med drugim napovedal, da bo treba za verifikacijo računa, modro kljukico ob imenu uporabnika, po novem plačati. Verifikacija pri mastodonu je brezplačna, namesto tvitov, ki so lahko dolgi 280 znakov, pa uporabniki objavljajo “zobke”, objave se namreč imenujejo “toots” in so lahko dolge 500 znakov. Skoraj dvakrat več.

Pri twitterjevi alternativi gre za “zvezno” omrežje, zbirko na tisoče socialnih omrežij, ki delujejo na strežnikih po vsem svetu in so povezani s skupno tehnologijo Mastodon. Strežnike praviloma postavljajo prostovoljci na lastne stroške ali pa za obratovanje pobirajo donacije prek patreona. Sami tudi postavijo pravila, kdo se lahko pridruži skupnosti in kako strogo bo moderirana vsebina objav uporabnikov. Novi uporabnik lahko prosto izbira, na kateri strežnik se bo vpisal, odvisno od lokacije ali teme. Seveda je mogoče slediti tudi uporabnikom, ki so vpisani na drugem strežniku. In ker gre v ozadju za sistem prostovoljcev, tudi ni oglasov na vašem računu.

Reuters

Uporabniška imena so drugačna in odvisna od prijavnega strežnika - in torej ni skupnega imenovalca kot pri twitterju. V primeru migracije na novo platformo boste tako morali ročno poiskati in dodati uporabnike, ki jim trenutno sledite na twitterju. Enostavnega načina, kako jih prenesti z eno potezo, namreč ni. Najlažje bo šlo, če poiščete med njihovimi objavami, ali so napovedali odhod s twitterja in migracijo na mastodon, v pomoč vam je lahko tudi aplikacija Twitodon, saj omogoča prijavo z obema računoma, a videli boste le tiste uporabnike, ki jo prav tako uporabljajo. Strokovnjaki priznavajo, da je zaradi zgradbe omrežja precej težje najti ljudi, ki jim želite slediti. Po drugi strani je rastoče število podpornikov prepričano, da to pomanjkljivost prekašajo številne prednosti omrežja.

Poznavalci izpostavljajo, da ponuja Mastodon več nadzora nad tem, kdo lahko vidi vaše objave. Omejite lahko, da vaš zobek vidijo le uporabniki istega strežnika - ali pa zgolj posamezniki. Kot na twitterju se bo našel prostor za najrazličnejše objave, politične razprave, zabavne video posnetke mačk in drugih tem.

Da je v zadnjem tednu pridobil več sledilcev na mastodonu kot v minulih petih letih, je tvitnil strokovnjak za družbena omrežja na Univerzi v Massachusettsu Ethan Zuckerman. Preden je Musk 27. oktobra sklenil posel, je mastodon rasel v povprečju s hitrostjo 60 do 80 uporabnikov na uro, minuli ponedeljek pa se je v eni uri registriralo kar 3568 novih uporabnikov. Zaradi hitre rasti števila uporabnikov se pojavljajo tudi težave s preobremenitvami strežnikov.

Kako pa lahko mastodon ukrepa, če se pojavijo ekstremistične objave? Enostavno. Če bi si kak ekstremist uredil svoj strežnik, da bi širil neprimerno vsebino, ga lahko drugi strežniki enostavno odrežejo, z njim prekinejo vezi - tako bo ostal osamljen, brez sledilcev, in se bo “pogovarjal” sam s seboj.

Ne glede na to, da se priljubljenost mastodona povečuje, omrežju še manjkajo znana imena iz sveta politike in slavnih filmskih zvezd, glasbenikov in umetnikov. Edini zaposleni pa za zdaj ostaja Rochko, ki programira od doma in si za polni delovni čas izplačuje 2400 evrov plače.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta